Pamiir 2017 päevik              


Ettevalmistused

    Allan hakkas seda Kommunismi/Somoni-juttu ajama juba 2016.a. novembri lõpus, saatis mulle lühikese kirja. Olime eelmisel suvel koos Leninil käinud ja see sisendas enesekindlust. Ta oli juba võtnud ühendust seda laagrit korraldava firmaga "Pamir Peaks" - iseenesest oli see vähemalt sel hetkel küllalt nadi kodulehega. Parem info oli mitmetel edasimüüjatel, nagu ClimberCA või meile tuttav Ak-Sai Travel. Laagripakettide hinnad on siin umbes 2 korda kõrgemad kui Leninil - täispakett on 2500 USD, poolik pakett - 1500 USD. Teatud mõttes arusaadav - Moskvina väli on ju raskemini ligipääsetav,  transport toimub ainult kopteriga, kõik toiduained, kütus jms. varustus veetakse sisse sellega. Kopter lendab kindlatel päevadel - sel aastal laagrisse 15-16.juulil ja tagasi laagrist 12-13.augustil. Meile pakuti küll kohe ka 10% soodustust, st. 2250 USD. Esmalt ma Allani jutust nii väga vedu ei võtnud, kuid kusagil veebruari lõpus käis "klõps läbi" ja võtsin organiseerimise enda peale.
    Andsime endale aru, et Ismoil Somoni (
7495 m ; 1933-1962 - Stalini tipp, 1962-1998 - Kommunismi tipp) tipp on ikka hulga tõsisem väljakutse kui Lenin (7134 m). Seda nii kõrguse, marsruudi pikkuse kui ka tehnilise poole pealt. Vikipeedia andmetel on sinna tõusnud vaid 28 eesti mägironijat*, samal ajal kui Leninil on aegade jooksul käinud meid umbes 130. Viimati, 2006.a. käis Somoni tipus Priit Joosu. Ma ise matkasin sealkandis 31 aastat tagasi - 1986.a. mägimatkal läksime läksime viimasest külast Moskvina ja Sulojevi alpilaagriteni jalgsi peaaegu nädal aega, ületades tormilise Muksuu jõe, mitu mäekuru ning turnides Fortambeki liustiku kõrval olevatel järskudel konglomeraat- ja rusunõlvadel. Tookord ei olnud meil tipud plaanis, kuid kui ületasime 6000 m kõrguse Mušketovi kuru, olid sealt Kommunismi tipp ja Firniplatoo suurepäraselt näha. Nii et taaskohtumise rõõm ootas mind. Tadžikistanis aga olin viimati käinud mitte just ammu - 2013. aastal matkasime Dushanbest umbes 150 kilomeetrit põhja pool asuvates Fani mägedes. Lisaks on sealsamas Pamiiri südames ka teine seitsmetuhandeline – 7105 meetri kõrgune Korženevskaja mäetipp. Üllar Põld ja Tiina Tamm on GO Reisiajakirja 2017.a. 2. numbris põhjalikult kirjutanud oma tõusudest sinna tippu. Kristjan-Erik Suurväli aga on avaldanud  veel varem, sama ajakirja 2006.a. 5. numbris loo „Kaks mäge – üks lugu“ - sama aasta Pamiiri-ekspeditsioonist. Kui paljud üritavad teha seal mõlemad seitsmetuhandelised – algul „Korženeva“ ja pärast Somoni, siis meie panime Allaniga kohe alguses kõik „ühele kaardile“ – ainult Ismoili Somoni tipp.
    23.märtsil ostsime E-Turist Reisibüroo kaudu ära ka lennukipiletid - valisime jälle Turkish Airlines'i :  Riia-Istanbul-Dushanbe 12.07 ja sama tee tagasi 17.08, koguhinnaga 709 EUR.  Lennud Tallinnast ja Riiast läbi Istanbuli Dushanbesse toimuvad 2 korda nädalas (K, R), Dushanbest tagasi läbi Istanbuli nii Riiga kui Tallinnasse - samuti 2 korda nädalas (N, L). Miks me just Riiast võtsime, mitte Tallinnast, seda kirusin hiljem mitu korda. Kuid iga asi on millekski hea - see selgus 10.augustil Dushanbes, kui muutsime oma tagasisõidu aega 5 päeva varasemaks.
    Aprilli alguses ühinesid meiega (Allan Sülla, Kalle Kiiranen) veel Katrin Merisalu, Krista Kirspuu, Ain Rästa ja Meelis Luukas - esmalt oli neil plaanis Han-Tengri retk, mida pidi organiseerima Kunnar Karu. Olime selle üle  väga rõõmsad, kuna kahekesi on ikka kuidagi nukker ja ebakindel - mis saab näiteks, kui üks haigeks jääb jne. Kõik 4 olid eelmisel suvel ka Leninil käinud ja varemgi 7 km kõrgusel õhku hinganud. Tegelikult oli mul Katriniga juba jaanuaris kirjavahetus, kus arutasime suviseid plaane. Tegin nüüd ettepaneku kokku saada ning kohtumine toimuski 11.aprilli õhtul Tallinnas "Seiklusjutte Maalt ja Merelt" pubis. Kõik 6 olid kohal, kuid oli ka üllatusesineja ... Raivo Plumer. Raivo käest saime väga asjalikke nõuandeid ja soovitusi, kuigi ta ise oli Kommunismi tipus käinud ammu - aastal 1991. Minu jaoks oli see nö. dream team ja nüüd võtsin asja juba tõsisemalt ette. Sai peetud tihe kirjavahetus Pamir Peaksiga, omavahel suhtlesime enamjaolt samuti elektrooniliselt. Tegin infovahetuseks ka ühe veebilehe ja Facebooki kinnise grupi. Otsisin internetist pilte ja kirjeldusi ning riputasin sinna üles. Silm peab harjuma eesootava marsruudiga. Asja tegi veidi keerukamaks Katrini kindel soov minna varem kohale ja kusagil eelmägedes aklimatiseerumist alustada. Lisaks käisid mitmed grupikaaslased Tallinnas intervallhüpoksia seanssidel. Mask ees, umbes tund aega lugu. Minul Tartus see võimalus puudus, ehk vaid nii, et kilekott pähe ja jooksma... Iseenesest mingeid erilisi treeninguid ma umbes 1,5 kuud enne ärasõitu nimelt ei teinud - kõik pidi olema varem tehtud. Pigem sõin korralikult, käisin hambaarstil jne. Järgisin Lebedevi 10 käsku.
    Pamir Peaksist tuli aprillikuus kiri, et sel aastal on lähtepunkt Džirgatoli (1800 m) asemel kaugemal Deepsharis (ka Devsiar, 2100 m), Muksuu jõe ääres. Seal on ka piirivalvepunkt ja paljud Pamiiri matkad saavad alguse või lõpu just seal. Lubati lahkelt ka kodumajutust, aklimatiseerumiseks on seal head võimalused. Nüüd selgus, et varem tahavad minna peale Katrini ka Krista ja Meelis. Meelis kadus aprilli lõpus küll vaikselt ära - pärast selgus, et käis Hispaanias kaljusid ronimas. Ma ise osalesin maikuu alguses Nipernaadi meditsiinikursusel, mis oli päris lõbus ja kasulik. Suhtlesin terve kevade mitmete varem sealkäinud inimestega: Raivo Plumer, Üllar Põld, Johan Kütt, Priit Rooden, Helme Suuk, Kalev Muru (alias Much), Zoli Pal jt. Üllaril olid kõige värskemad kogemused, ta on seal 2 korda Korženevskajale tõusnud ja 1 kord Somoni üritanud. Muchiga kohtusime ühel ilusal kevadpäeval Tartus Raekoja platsi ühes kohvikus - oli huvitav kuulata tema tegemisi sealkandis aastakümneid tagasi. Johani, Priidu ja Üllari käest sain hulga pilte, mida uurida ja end taoliste vaadetega harjutada. Veel kord - taoline psühholoogiline ettevalmistus on väga oluline. Lisaks oli veel huvilisi - Johan ja Marie, kuid nende soovid tulid liiga hilja, meil oli juba grupp koos.
     Omaette peavalu tekitas mägikindlustus. Varasematel aastatel olime tasunud Austra Alpiklubi liikmemaksu (ca 50-60 eurot aastas) ja sellega saanud ka mägikindlustuse. Kuid see kehtib kuni 6000 meetrini. See müstiline piir oli ees mitmel teiselgi kindlustusel, kuhu pöördusime - Atlas Travel, World Nomads ja Soglasije. Viimasest muide isegi ei vastatud meile. Austria Alpenverein aga on üks väheseid, kes ka üle 6000 lisakindlustust teeb, kuid selle maksumus oli just sel aastal hüppeliselt tõusnud - kui varem sai ca 250 euroga, siis nüüd tuli kuni 31 päeva korral hinnaks 400 eur ja üle selle - 650 eur!!! Koduuksest koduukseni. Meil aga just lähebki üle 31 päeva, kuna ajavahemiku panevad paika kopteri ning Turkish Airlines lennuajad. Selle kindlustuse-asjaga tegeles Krista, kes oskab lugeda ka "väikest kirja". Ega midagi, vormistame ohates ära selle hirmkalli kindlustuse. Kindlustusetaotluses tuli muide märkida ka giid. Leppisime kokku, et giidiks ja ühtlasi meie tõusujuhiks on Meelis, kuna ta juba 2 korda on käinud Somonile tõusu üritamas (Üllari grupis 2013. ja 2015.a.) ja on oludega kõige enam kursis. Nii tema kui Ain olid varem sealsamas jõudnud Korženevskaja tippu. Ilmselt eeldati kindlustuses, et giid palgatakse kohapealt baaslaagrist, kuid lepiti ka selle variandiga.
    Järgmine formaalsus oli viisa - õnneks on Tadžikistanil nüüd e-viisa võimalus. Vastavas veebis (kuuldavasti eestlaste tehtud) tuleb täita vorm ja maksta selle eest (koos GBAO loaga) ca 70 EUR. Väljaprinditud viisa tuleb kaasa võtta - Dushanbe lennujaamas viisakontrollis vajatakse seda. Juba Istanbulis küsitakse seda näha. Pass aga peab kehtima vähemalt 6 kuud, alates Tadžikistanist lahkumise kuupäevast. Minu pass tuligi sel põhjusel välja vahetada - see käis õnneks kiiresti, alla nädala.
    Pamir Peaksile tuli aprilli lõpuks saata passide ja viisade koopiad ning täidetud ankeedid. Saatsin kogu grupi omad korraga ära ja kõik oli nagu korras. Kuid 22.mail tuli Pamir Peaksist kiri, et saatke passide koopiad, kindlustused ja lennukipiletid - mida paganat!!??  Ja Deepsharist polnud enam juttugi. Selgituseks mainiti vaid, et nüüd üks teine inimene tegeleb asjaga. Mind häiriski kogu selles kirjavahetuses nendepoolne anonüümsus - kirjade all oli alati ainult "Pamir Peaks Team". Tõsi, alates maikuust kirjutas alla keegi Shahlo. Saadeti lepinguvorm, kus üheks osapooleks ja teenusepakkujaks on "Tourism Promotion Board" ja selle aadress on Str. Dustii Halqho 47 (vene keeles: ул. Дружба Народов 47). Kuidas see firma on seotud Pamir Peaksiga, jäi esialgu selgusetuks. Samas - ei kodukal ega ka FB-s polnud selle muudatuse kohta mingit märget. Veel enam - kui juuli alguses üritasin helistada Pamir Peaks kontakttelefonidele (millede kaudu varem paar korda suhtlesin), siis teatatakse järjekindlalt 3 keeles, et "valesti valitud number". Tekkis lausa küsimus, et kas me ajame asja ikka sama firmaga? Üllar rahustas, et seal need asjad nii käivadki. OK, riputasin kõikvõimalikud dokumendid Dropboxi ja jagasin lingi Pamir Peaksile - vaadaku ise, mida vaja! Kirjutavad, et „Pamir Peaks“ ja „Tourism Promotion Board“  on sama firma, et muutsid vaid nime (tegelikult kasutati kohapeal ikka vaid Pamir Peaksi). Deepshari kohta vastati, et valitsus keelas selle stardiplatsina kasutamise ära ja lähtepunkt on ikka Džirgatol. Katrinil, Kristal ja Meelisel olid lennukipiletid juba võetud (7.07) ja nad pidid olukorraga leppima. Kuid ka Džirgatoli läheduses on võimalik leida 3000-4000 m mägesid - olin juba varem seda neile pakkunud. Jäi ka nii, et paketi eest tasume kohapeal sularahas.  Hindasin, et see retk läheb näo kohta kokku maksma ca 4000 eurot. Registreerisin meie grupi ka Eesti Välisministeeriumis.
    Nüüd olid formaalsused aetud, sai hakata tegelema sisuliste küsimustega nagu varustus jms. Jagunesime juba paaridesse - mina olin siis Allaniga, Katrin Ainiga ja Krista Meelisega. Telke sai meil olema kolm - Allanil oli juba eelmisest suvest olemas Trimm X3mm-DSL , Meelis-Krista ostsid RedFox Fox Exploreri, Katrin-Ain aga kalli Hillebergi Nammaj2. Ma ise hankisin suurematest asjadest endale soojema magamiskoti - Cumulus Exquistic 1000. Ostsin selle Katrinilt, kuna tema tahtis proovida sama mudeli soojemat varianti 1200. Katrin ostis ka kõikvõimalikke tehnikavidinaid, mida hiljem päris palju kasutasime - päikesepaneeli ja 2 raadiosaatjat. Lisaks veel kaks uut kaamerat ka, plaaniga ikka filmi teha. Saime enamus grupiliikmetega (Allan, Kalle, Krista, Meelis) veel kord kokku - tegime 17-18.juunil kokkuharjutamiseks matka Loode-Eestis - jalgsi piki mereranda Paldiskist Suurupisse. Nii ligineski juulikuu ja ühtlasi ka ärasõidupäev...


1. Kolmapäev, 12.07 - Ärasõit
    Mobiil tiriseb kell 2.30. Magada sain umbes 5 tundi. Kuidagi kahju on lahkuda, juba mitu päeva selline kurb tunne. Kuid nii on vist ka varem olnud.... Seekord oleme kõik laiali - kes Võrus, kes Norras ja kes Tartus. Tellisin eile õhtul takso kella 3.30-ks, et jõuda kella 4.05 Lux Express bussile. Söön kergelt, siis aga tuleb meelde, et mul endal jäid viisa välja printimata! Õnneks on printer käepärast olemas. Edasi kõik laabub - takso on õigel ajal ees ja ka Tartu-Riia buss on bussijaama 4.peatuses õigel ajal ees. On pilves ilm, lisaks hakkab vihma sadama. Vaatan läbi bussiakna pilvist-vihmast Eestimaad - vilksatavad tuttavad paigad - Elva, Rõngu, Valga... Loen ja tukun. Riia lennujaamas olen kl. 8.15. See on väga rahulik, rahvast on vähe. Viin oma kotid paremale kohviku juurde pingile, bobi kõrvale. Saan vaevalt saata Allanile messi, kui ta ise tuleb. Olevat saabunud Pärnu kaudu Riiga südaöösel ja tukkunud kusagil bussijaamas pingil. Istume, Allan näitab oma uut malet. Etterutatult - seekord ei teinud me mitte ühtegi partiid! Samamoodi, mul oli e-luger küll kaasas, kuid lugesin väga vähe, võrreldes eelmise aasta Lenini-retkega. Pakin oma asju ümber ja kaalun - suurem kott saab täpselt 30 kg, väike - 9 kg. Joon mineraalvett ja Coca-colat, krõbistan kaasavõetud müslibatoone. Allan võtab aga juba mitmendat õlut.
    On aeg registreeruda lennule TK1758, anda ära pagas ja läbida ka turvakontroll. Minul tahetakse näha ainult e-lugerit. Kuid Allanit peetakse pikemalt kinni - ta oli unustanud oma käsipagasisse žiletiterad! On näha, et ametnik mõnuga peedistab. Et jääks meelde. Värav on C7, jälle ootamine. Turkish Airlines lennuk on ees, läheme peale. Lend Istanbuli kestab küll vaid alla 3 tunni, kuid pakutakse korralikult süüa-juua. Istanbulis ei maanduta kohe, lennuk tiirutab tükk aega mere kohal. Eksleme uimaselt hiigelsuures Istanbuli lennujaamas, ostame segaduses olles kallist jäätist, siis aga rahuneme ja leiame vaikse nurgakese Kitchenette baaris. Võtan munaroa ja apelsinimahla, vahetame kodustega sõnumeid. Kella 17 paiku jõuab ka Ain meie juurde - tema tuli teise lennuga TK1424 otse Tallinnast. Ta tellib ka süüa, kuid seda ei tooda ja nii ta käib söömas mujal, tuleb pärast tagasi. Istume siin hubases nurgakeses veel mõnda aega. Umbes 2 tundi enne väljalendu ilmuvad tabloodele ka väravanumbrid - meil siis lend TK0254 ja Gate 307. Ootame seal, paistab et lend hilineb. Võtame õlled - türgi "Efes" on päris hea. Juba uuritakse ka viisa olemasolu - meil õnneks paberil ette näidata. Lõpuks saame lennukisse, me Allaniga oleme lähestikku, Ain on kusagil tagapool. Sellel lennul on näha juba ka teisi mägironijaid, kelledest osad ilmselt suunduvad ka samasse laagrisse. Lennuk stardib peaaegu tund aega hiljem, kell 21.40. Tukun, siis pakutakse jälle süüa-juua.

2. Neljapäev, 13.07 - Saabumine Dushanbesse
    Kuupäevavahetus toimub ca 10 000 m kõrgusel kusagil Türgi kohal - jälgin ekraanilt lennuki asukohta. Dushanbes saame rattad maha kl. 1.40 - seega kulus sõiduks ca 4 tundi. Kohalik aeg on 2 tundi ees, st. 3.40. Keeran kella viimasele näidule. Dushanbe lennujaam on tagasihoidlik, kuid asjad sujuvad ladusamalt kui 2013. Viisa saab lõplikult vormistada kohe passikontrollis, kaasavõetud pilte pole vaja, kuid viisa väljatrükke küll - ühele lüüakse samasugune tempel, nagu ka passi. Samuti tehakse meist jooksvad pildid - tuleb vaid ühe aparaadi ees olla hetke paigal. Järgneb pagasi ootamine. Ain ja Allan saavad omad kiiresti kätte, kuid minu oma viibib. Hakkan juba närvitsema, küsin ühelt asjapulgalt. Viimane vaatab oma paberitest - olen ikka nimekirjas. Lõpuks saabub ka minu seljakott ja saan läbida järgmise kadalipu - tollikontrolli, kus kõik valgustatakse läbi, kontrollitakse ka pagasikleepse - et kas ühtib minu piletikontsu küljes olevaga. Siis jõuan ooteruumi ja edasi hoonest välja, kus on juba noored asjalikud poisid "Pamir Peaksi" siltide ja särkidega. Ootame, kuni kõik kogunevad. On saabunud ka teiste riikide mägironijaid – Türgist, Poolast, Tsehhist, Venemaalt, Ukrainast jm. Hiljem kohtame veel üksikuid mägironijaid meie jaoks ikka väga kaugetest ja eksootilistest maadest – näiteks Austraaliast ja Indoneesiast. Käin veel kord sees, kohalikku raha ostmas. Selleks pean sisenema kindlast uksest ja minu väike seljakott valgustatakse uuesti läbi. Vahetan 50 EUR kohalike vastu - kurss on 9,6 ja saan 493 somoni. On janu, ostan kohe samast ühe Coca-cola. Väljas on veel hommikuselt karge, asfaldt on märg. Keegi filmib ja teeb pilte.
    Meid jaotatakse minibussidesse - meie oleme koos 2 poolakaga. Sõidame linna, hotelli "Avesto" ette, kuhu koguneb kogu seltskond. Kohtume juba ka Shahloga - väikest kasvu kena noor naine. Kannab pearätti, nagu siinses moslemimaailmas kombeks. Vormistame majutuse - Ain ja Allan saavad tuppa 315, mina saan tuppa 232, kus on juba Austraalia noormees Tim (Melbournest). Käin kohe duši all, kuid veesurve on nõrk. Toas on ka konditsioneer, mis küll päris kõva lärmi teeb. Siis läheme kella 7-ks alla, kus pidi saama hommikusööki. Tuleb siiski natuke oodata. Esmalt on küllalt lahja laud, lõpuks saab ikka kõhu täis. Imelik, kohvi antakse väga kitsilt ja seegi on üpris vilets lahustuv. Istume ühes lauas koos Timi ja kahe ukraina noormehega, ajame juttu. Kell 14 olevat "briifing". OK, lähen tuppa ja magan oma 4 tundi, reisiväsimus on ikka sees. Pärast on hulga parem enesetunne. Helistan Ainile - nad olevat väljas õlut joomas, kohe hotelli kõrval aias. Lähen ka ja võtan samuti klaasikese - küllalt lahja ja maitsetu jook. Siis läheme "briifingule" - selle asemel on tegelikult reklaamiüritus Pamir Peaksile. Filmioperaator Sabir pöördub minu poole austava tiitliga "otets" (isa) ja palub ka rääkida - päris lõbus smile !
    Allan on vahepeal ära ostnud meie varem kohaleläinud grupi poolt tellitud WC-paberi, juustu ja suhkru. Etterutatult - kõike oli enam kui küll. Mina püüan TCell esindusest hankida kohalikku kõnekaarti, kuid selgub et selleks peab olema pass (see mul on) ja kohalik sissekirjutus (seda loomulikult pole). Tulen tagasi hotelli, maksame ära oma paketi eest 2250 USD sulas, kirjutame alla lepingule ja saame sellise paberi. Toas on nii Shahlo kui ka nooremapoolne meesterahvas. Meiega läheb asi libedalt, kuid enne meid olnutel kulus aega - nad olid maksnud edasimüüjale ja viimaselt polnud raha laekunud. Ajame ka niisama juttu - näiteks teemal tadžikid vs. iraanlased. Meenutab veidi teemat eestlased vs. soomlased.
    Seejärel käime lähedalasuvas kohvikus söömas - väga hea toit! Kõht täis, jalutame veidi linna peal. Ei olegi nii kohutavalt palav, vaid veidi lämbe. Tulen tagasi hotelli ja läheme kahe kohaliku "Pamir Peaksi" teenistuses oleva noormehega uuesti kohaliku kõnekaardi jahile. TCellis öeldakse järsult EI; Megafonist isegi saaks, kuid väidetavalt ei sobivat see minu ruuterile. OK, loobun. Tegelikult oleksin pidanud hoopis enda mobiilile enam tähelepanu pöörama - saan teate, et rahaline limiit on ületatud. Ups, olin unustanud andmeside sisse ja siin on see väga kallis! OK, nüüd lülitan selle välja. Hotellis on WiFi-levialad, saame ka paroolid, kuid ühendus on viltsavõitu. Oleme ikka ära hellitatud oma Eesti e-riigiga!

3. Reede, 14.07 - Autosõit Dushanbe-Džirgatol
    Äratus on kell 6.30. Oli hea magada, konditsioneer töötas isegi liiga intensiivselt - kartsin et külmetan ära ja õhtul sättisin pea ette omamoodi barjääri. Enne mäge peab olema väga ettevaatlik. Lähen kella 7-ks alla sööma, Ain ja Allan on juba seal. Sööme hommikust, siis käivad nad veel poes - tellitakse ikka WC-paberit ja .... sidruneid (??). Viin kella 8-ks oma kotid alla ja jääme ootama. Ilm on pilves, korra rabistab vihmagi. Saame koos paari türklasega ühe valge Merceses-bussi peale. Jooksen veel lähedalasuvasse poodi, ostan teele kaasa juua, küpsiseid jms. Sõit läheb lahti kell 9.15. Kokku on taolisi valgeid "Pamir Peaksi" logoga Mercedeseid 4-5 tk. Linnas sees palju peatuseid, väljas läheb juba kiiremaks sõiduks. Aeg-ajalt peetakse meid miilitsate poolt kinni ja siis käib juht jälle "läbi rääkimas". Ilmselt väikese tasu eest lastakse edasi. Maastik läheb järjest mägisemaks, kõigutab juba päris korralikult. All sügavas orus voolab võimas Surhobi jõgi ja kohati on ka kaevandused. Hiljem uurin, mida siin siis kaevandatakse - selgub et nimekiri on soliidne - alumiinium, kuld, tina. Surhob tähendab tadžiki keeles „punane vesi“ ja ta saab alguse Alai orust Kõrgõzstanis. Tõsi – seal on tema nimeks Kõzõl-suu – eelmisel aastal Lenini alla sõites ületasime selle. Surhob aga suubub allpool koos teiste jõgedega veel võimasamasse Vahši jõkke, kust jõuavad tema veed Amu-Darjasse, viimane aga suubub lõpuks Araali merre. Gharmis tehakse kella 14 paiku pikem vahepeatus. Jalutame seal mööda linnatänavat ja ostame näkitsemist kaasa. Kohalikud söögikohad ei tõmba - räpased, pakutakse raskeid liharoogasid. Enne suurt mäge ei tasu taolisi eksperimente teha. Ilm on pilves, korraks sajab. Edasi org laieneb ja on jälle enam asulaid.
    Džirgatoli jõuame kusagil kl. 15.30 ajal - seega tuli 6-7 tundi sõitu. Esimesed inimesed, keda baasi juures näeme, ongi meie Katrin, Krista ja Meelis. Kuid meid nad ei märka, astuvad just baasi raudväravast sisse. Viime ka oma seljakotid sisse ja kohtume Katrini, Krista ja Meelisega. Nad on osanud hoida meile 2. korrusel 4-list tuba, viimegi oma kraami sinna. Teises 2-lises toas ööbivad Katrin ja Krista. Meie eelsalk oli saanud käia siinsamas lähedal ca 3000 m peal ööbimas. Oli olnud väga kuiv ja lisaks olid nad saanud ühest mürgisest taimest (jugan?) kuplad käte peale. Olme on baasis siin küllalt askeetlik - käimla ja pesemiskoht on hoovi peal kuurilobudikus. Välisjalatsid tuleb jätta ukse juurde. Läheme tänavapoolsesse majja sööma, kuigi lõunaaeg juba läbi. Päris hea söök. Käime ka lennuväljal olukorda uurimas. Laagriülem Alisher on ka seal, Katrin räägib temaga. Praegu veel ei tea, kuna lendame. Ilmaennustuse järgi läheb ilusaks ülehomme. Kopter on aga kohal ja teeb juba täna ühe sõidu mägedesse. Jalutame linna peale tagasi, ühest hoovipoest ostame õlut. Õhtupoole suunduvad mehed jalgpalliplatsile, kus parajasti käibki matš "kollaste" (kohalikud) ja "siniste" (külalised) vahel. Läheme üles tribüünile ja mingil hetkel näeme ka Katrinit all. Pärast märkan, et ta oli mulle messi saatnud, et läheks jalgpallimatši vaatama. Nüüd juhtuski nii, et saime kokku. Katrin tahab asja lähemalt filmida - lähemegi koos alla keskele. Kohalikud toovad meile lausa tooli istumiseks. Katrin filmib, mina kommenteerin. "Kollased" löövad värava ja võidavad. Juubeldame koos kohalikega. Jalutame tagasi baasi, ajame juttu, teeme plaane. Käime ka õhtusöögil. Magama läheme kell 22. Magan riietes, mingi tekk on ka, linasid ei leidnud.

4. Laupäev, 15.07 - Kopteriga 4300 m kõrgusele baaslaagrisse
    Mobiil tiriseb kella 7 ajal, hommikusöök on kell 8. Seejärel pakime asju. Arutame, mida jätta, mida võtta, kui kella 11 ajal äkki teatatakse, et kopter lendab täna ja pakkimiseks on meil aega 10 minutit! Millegipärast on meie grupp see õnnelik, kes saab minna, teised vaatavad esialgu kadedalt pealt. Loobime asjad kottidesse, enam ei mingit jagamist. Võtame kõik kaasa, sh. ka poolikud melonid. Tänaval on üks väike veoauto, kuhu oma kotid paneme. Siis aga liitub meiega ka teisi gruppe - ukrainlased, türklased jt. Kottide kuhi muudkui kasvab, nii et kõik ei mahugi autole, lähevad lennujaama jalgsi. Seal ongi valge kopter MI-8 ootamas. Esmalt viiakse meie kotid ühte varjualusesse, et need üle kaaluda. Siis aga tuleb käsk, et lõpetada kaalumine, kähku peale! Loobime autokastist oma kotid kopterisse hunnikusse ja mahutame endidki sinna pinkidele, kokku kusagil 15 inimest. Start on kell 12. Ma satun istuma lahtise akna juurde, kust siis piilun allajäävat maastikku. Esmalt on näha rohunõlvad, siis aga muutub maastik karmimaks - kalju- ja rusunõlvad, sügavad jõeorud järskude konglomeraatnõlvadega. Ilm on veel veidi udune, kuid mida enam mägedesse, seda selgemaks ja päikesepaistelisemaks läheb. All on näha juba liustikku, kus pool on tume, pool heleda jääga - ilmselt Fortambek. Sõit kestab umbes 30 minutit, kopter teeb veel tiiru Valteri liustiku kohal ja maandub Moskvina väljale järvekese kõrvale. Mootoreid seisma ei panda, loobime oma kotid maha ja kopter tõuseb kohe õhku, et tagasi lennata. Täna teeb ta siia 3-4 reisi.
    Nüüd on aega ringi vaadata. Kõrgemad tipud on pilvedes, kuid aiman juba tuttavaid piirjooni - samas algavad Vorobjovi tipu rusunõlvad, tagapool on tuttav Nelja Mehe tipp (пик Четырёх). Ja loomulikult Tema ise - Ismoili Somoni tipp oma Firniplatooga, mida ümbritsevad umbes 1,5-kilomeetrised  püstloodis kalju-, jää- ja lumeseinad. Ega see Borodkini ribigi lauge ole! Korženevskaja tipp siia ei paista, üks kaljune mägi jääb ette. Mis puutub tippude, kurude ja liustike nimedesse, siis kohtab siin ühelt poolt 30-ndatel aastatel pandud ürgpunaseid nimesid, teiselt poolt aga Tadžikstani valitsuse poolt viimase paarikümne aasta jooksul antud uusi nimesid. Näiteks meie põhieesmärgi, 7495-meetrise tipu nimeks oli aastatel 1933-1962 Stalini tipp, 1962-1998 - Kommunismi tipp, 1999. aastast alates aga kannab 9-10.sajandil eksisteerinud Samaniitide impeeriumi valitseja Ismail ibn Ahmadi (892–907) auks nime Ismoili Somoni. Nelja Mehe tipp (пик Четырёх, peak Four) aga on laagri poolt vaadates väga silmahakkav ja kutsuv valge koonus – sellise imeliku nime sai ta 1932.a. vene ekspeditsiooni käigus sinna tõusnud 4 mehe (A.Moskvin, J.Valter, P.Traube, A.Soldatov) auks. Nende meeste nimesid kannavad ka lähedalasuvad liustikud. Satun hiljem kodus olles aga artiklile, kus muuhulgas mainitakse, et ka Nelja Mehe tipule on antud uus nimi – Azadi (озодӣ), mis tadžiki keeles tähendab "vabadus". Palju ilusam ja suupärasem ju! Meenub 1989.a. Balti kett ja seal lausutud sõnad... Laagris ma seda nime ei kuulnud (kuid edaspidi kasutan siin jutus just nimelt Azadi nime), kuid Somoni ja Kommunism olid käibes paralleelselt. On ju ka maailma kõrgeimal tipul mitu nime – Everest, Chomolungma, Sagarmatha.
    Tassime jaokaupa oma varanduse laagri peamaja (söökla) poole. Hõivame 3 telgiplatsi kohe seal lähedal. Puitalustel olevatele karkassidele tõmmatakse vanad presenttelgid, sisse aga pannakse kõrged mahukad telgid. Nii tekib kahekihiline elamine, kus ka palava ilmaga oli mõnus olla. Paraku ei märganud, et otse meie telkide läheduses on elektrigeneraator ja õhtuti 18-22 paiku on lärmi palju. Kuid ega me sel ajal pea ju telkides olema!  Pidulik lipuheiskamine on meil ka - sini-must-valge kinnitatakse ühe metalltoru külge ja viimane omakorda ühe telgi karkassile. Lasen oma mobiilist kuulda ka Eesti hümni, nii et kõik on nii nagu peab. Mis puutub kõrgusesse, siis kergelt on tunda, et ikka 4300 meetrit. Paar ööd mul pea kergelt valutas, nii et sai võetud 3-4 "ibukat". Esimestel päevadel sööklas ja mujal asjad veel lonkavad, kuna ka personal saabus just äsja. Seega teeme esmalt süüa oma priimustel - saan selleks paar gaasiballooni. Omaette vaatamist väärib traktori T16 käivitamine - meeste kamp lükkab traktori kõrgema künka peale ja sealt alla sõites püütakse käivitada  - ei õnnestu! See on siin terve talve seisnud ja diiselmootor sodi täis. Vajalik on see traktor just raskemate asjade (kütusevaadid jms.) transpordil kopteriplatsilt laagrimajade juurde. Sellegipoolest saadakse õhtusöök ikka valmis. Esmalt on küll mulle mitteistuvad vesised nuudlid lambalihaga, mis mul juba eelmisel aastal Atchik-Tashis vastu hakkasid. Söökla aknad on katki ja neid ei parandata, vaid tõmmatakse väljaspoole kile peale. Vähemalt ei ole tuuletõmbust! Laagris on 4 pisikest käimlat, mida hoitakse korras ja alati on olemas ka korralik tualettpaber. Pesemiseks on eraldi saunahoone, kus on nii duši- kui leiliruum. Köetakse seda diiselkütusega.

5. Pühapäev, 16.07 - Kohanemine kõrgusega
    Äratus kell 7. Ilm on väga ilus, taevas selge, kõik tipud paistavad - Somoni, Azadi jt. Teeme väikese jalutuskäigu alla sauna ja mälestusplaatidega kivi juurde. Viimasel lehvib Tadžikistani lipp. Ka täna on mitu kopterireisi. Kopter ei maandu alla järvekese äärde kohe, vaid teeb alati tiiru Valteri liustiku kohal. Kella 8-9 ajal on hommikusöök. Vesine kruubipuder lisanditega, keedumunad, valge leib, või-vorst-juust, tee. Esialgu küllalt askeetlik menüü.
    Teeme endale mõnusa olemise telkide ette - laud, pingid. Hiljem tekib sinna seljatugi ka - talve üle elanud prill-laud. Allan aga läheb juba jalutama Azadi tipu poole rusunõlvadele. On ära ca 2 tundi. Hiljem lähevad sinnapoole ka teised grupid. Ma ise oleks tahtnud aklimatiks sinna tõusta, kuid lõpuks piirdume ikka "Korženeva" nõlvadega. Keedan priimusel teed, joome ja ajame juttu. Teeme ka ühispildi lipu all. Õhtupoole tutvume Katrini hangitud 8W raadiosaatjate käsitsemisega. Saame 2 sagedust - 150*** on baaslaagriga, 140*** on Katriniga. Katrin on hankinud ka teise tehnikavidina - 10W päikesepaneeli, millega saab laadida nii mobiile kui ka muid USB-liidesega seadmeid. Lõuna paiku tutvume ühisapteegi sisuga. Seal on nii suuremaid sidemeid kui ka dexametazoni ampulle ja süstlaid. Plaan on homme tõusta Korženevskaja 1.laagrisse (5100 m), ööbida seal ja järgmisel päeval tulla tagasi alla. Õhtupoole käime laagri peagiidi Sergei Penzovi juures juttu ajamas ja kingime talle ühe 500 ml plastpudelis "Vana Tallinna". Lepime kokku, et lõpupeol uurime koos selle sisu. Ette rutates - paraku jäi see uurimine ära, kuna meile pakuti kopteriga äralendu juba 10.augustil ja kiireks läks. Oli ka teine, väiksem "Vana Tallinn" - selle kingime laagri olulisele asjapulgale Izlomile - tema käest saame hiljem "internetti" ja muud paremat. Internet käib siin satelliitside kaudu ja on võimalik õhtuti. Esialgu tuleb süsteemis registreerida teatud kindla summa eest oma mobiili MAC-aadress, hiljem on taks 15 dollarit tund.

6. Esmaspäev, 17.07 - Kerge jalutuskäik
    Äratus kell 7. Ilm on ilus, kuigi on ka pilvi. Seekord oli päris hea magada, isegi und nägin. Võtsin öösel siiski ühe ibustari ja käisin korra peldikus. Oli aega vaadata ka ülespoole - öine tähistaevas siin mägedes on ikka lummav! Hommikusöök on kell 8.30. Menüü läheb järjest paremaks. Täna on meil plaan minna lihtsalt jalutama Korženevskaja tipu poole, üle Moskvina liustiku ja tagasi. Stardime kell 9.10. Seljas on vaid kerged kotid, kasse ei võta, käes kas kepid või kirka. Liustikul eelistan ma viimast. Moskvina liustiku jäämurd on lihtne, on pandud ka tuurid. Teisel pool oleme ca 50 minutiga, siis teeme puhkepeatuse. Edasine tõus on mööda vana rusunõlva. Ka teised grupid liiguvad ja juba suurte kottidega. Meie piirdume täna lauge laia sadulaga, kust on teisel pool jõeorgu juba näha Korženevskaja tõusu algust - järsku kalju- ja rusunõlva. Liigume tagasi laagri poole. All jäämurrus teeme ka pisikese jääõppuse - kinnitame köie jääsamba otsa ja harjutame nii haaratsiga (žumaar) tõusu kui pidariga (kaheksa/seib) laskumist. Lõunaaeg ligineb, kiirustame laagri poole. Kella 13 ajal kuulemegi tuttavat gongi. Peale lõunat jaotame veidi oma varustust. Ostan välja ka 15 gaasiballooni (230 g Kovea - 9 USD/tk). Harjutame ka sõlmede tegemist - näiteks UIAA-sõlm, karabiiniga haarav jne. On vaikne ja jahe ilm. Käin laagri arsti juures vererõhku mõõtmas, kuna eeldasin Lenini-kogemuse põhjal, et alguses on see kõrge - on aga ideaalne 120/80!

7. Teisipäev, 18.07 - Tõus 5100 m kõrgusele
    Äratus kell 7. Ilm on ilus. Pakime oma seljakotte aklimatitõusuks - kaalud on vahemikus 16-24 kg. Hommikusöögi ajal ajame juttu Indoneesiast pärit paariga. Samuti paneme nüüd baariletil olevasse raamatusse kirja, kuhu ja kauaks läheme. Minema saame jälle kell 9.10. Esialgu tuttav tee Moskvina jäämurrus ja laugel sadulal. Viimasel puhkame ühel rohelisel platsikesel, kus niriseb ka üks ojakene. Siis laskume kivisesse sälkorgu, kus voolab tormiline jõekene. Teisel pool viib tuuridega tähistatud rada juba eile nähtud järsule kalju- ja rusunõlvale. Seal läheb rada sikk-sakitades üles harjale. Edasi on traavers piki orgu, mööda kaljust nõlva, kus kolmes kohas on pandud ka tugiköied. Kuiva ilmaga pole neid eriti vajagi. Siis avaneb vaade võimsale liustikukeelele. Rada laskub selles kohas alla jõe äärde ja suundub oru paremkaldale (orogr.). Siinpool on juba kiviohtlikud nõlvad. Lõpus on eriti vastik kiviohtlik rusunõlv, kust siis ülespoole punnitame. Hiljem me sellest lõigust loobume ja suundume teisele poole liustikule. Lõpuks, umbes kella 15 ajal jõuame 1. laagrisse 5100 m kõrgusel. Vabu telgiplatse on siin rusunõlval napilt - 2 platsi leiame, kolmas telkkond (Ain&Katrin) peab hiljem oma telgi panema juba alla lumele. Panen priimuse sumisema, esmalt joome kiselli, siis sööme matkatoitu (Trek'n Eat) ja joome teed. Minu käes on üks raadiosaatjatest ja õhtuse kella 19 seansi ajal kuulan vestlust Sergei (ta on ka oma klientidega siin laagris) ja baaslaagri vahel. Hakatakse panema köisi Borodkini ribile. Siinsel marsruudil aga soovitatakse ülal liikuda mööda liustikku, et vältida seda viimast kiviohtlikku rusunõlva.

8. Kolmapäev, 19.07 - Tagasi baaslaagrisse
Ärkan seekord veidi varem - 6.30, üles tulen ikka kl. 7. Ilus ilm, kuid on veel jahe. Teeme Allaniga hommikusöögi - kohv all-in-one ja kiirkaerahelbed. Näen ülalpool liustikul jäämurru all meest liikumas - Sergei! Liigub serakkide vahel jõudsalt ülespoole ja kaob paremkalda (orogr.) kaljude taha. Jalutan meie teiste telkide juurde - esmalt üles Meelise&Krista telgi juurde, siis alla Aini&Katrini telgi juurde. Jõuab alla ka Sergei, ajame juttu ja Katrin filmib kõike seda. Nõlvade olukord olevat sel aastal erakordselt hea - ühtlane firn, ei mingeid lõhesid. Avaldame lootust, et sama on ka Borodkini ribil ja ülalpoolgi. Teised söövad ka hommikust, siis pakime oma kotid, et laskuda tagasi baaslaagrisse. Telgid jätame siia, mõned asjad sinna sisse ka. Laskuma hakkame kella 9 ajal. Seekord liigume mööda rusunõlva alla liustiku peale ja seal pragude vahel teed otsides suundume oru paremserva, jättes sellega välja kiviohtliku nõlva sealsamas üleval. Käin ilma kotita luurel ja otsin suure jäälõhe taga sobiva tee laskumiseks. Seejärel liigume kõik koos sealt alla. Sellegipoolest on see kitsas lõik liustiku ja rusunõlva ning kaljude vahel väga kiviohtlik. Silmad peavad olema ees ja taga ning tuleb võimalikult kiiresti liikuda! Edasine tee on juba rahulikum, laskume teerada pidi alla jõe äärde ja ületame selle. Samas on ka järsk liustikukeel, mille alt siis see jõgi välja voolabki. Edasi tõuseb rada kõrgele oru vasakkaldale ja seal on jälle tuttav traavers, mida kohati teevad huvitavaks kaljused ribid. Seal on kolmes kohas pandud lühikesed tugiköied. Jälle mõnus harjakene, kus teeme puhkepeatuse ja ühispildi, taustaks on Somoni tipp ja Firniplatoo. Järgneb laskumine sikk-sakis mööda kaljunõlva alla. Kohati on rada väga kitsas ja suure kotiga annab läbi mahtuda. Nimetan seda "alandlikkuse teeks". Järgneb lauge rusunõlv ja kitsas orukeses voolav jõeke. Allpool on näha lagendikku - ilmselt on see "Põlnõi väli", kus 1986.a. laagerdasime. Meie aga tõuseme üles laugele sadulale, kus teeme puhkepeatuse. Sadulalt laskume alla Moskvina liustikule ja ületame selle jälle ca 50 minutiga. Baaslaagrisse jõuame kell 12:40. Saame end veidi kohendada, kui kõlabki lõunasöögile kutsuv tuttav gong. Hea uudis - täna saame sauna! Esmalt, kella 14 ajal käivad saunas Katrin ja Krista, siis meie neljakesi - Allan, Kalle, Ain, Meelis. Ostame baarist kaasa õlut - 1-liitrine "Baltika" maksab 10 USD, võtame kahe peale. Saunamees on ka kohal, annab pesemiseks palid ja kapa. Naised tulevad saunast välja ja kurdavad, et ei saanud eriti leili. Nojah, nad ei "jahutanud kive" ilmselt, kuna polnud kappa. On päris avar leiliruum ja eraldi 2 dushiga pesemisruum. Veesurve on küll nõrk ja temperatuuri reguleerimine ettearvamatu, kuid pestud saame. Naudime pärast väljas terrassil õlut. Nüüd on telgis hulga mõnusam puhata, puhas tunne. Õhtusöögi ajal saame ekraanil vaadata ka ilmaennustust - lubatakse päikest ja head ilma.

9. Neljapäev, 20.07 - Puhkepäev baaslaagris
    Äratus kell 7. Ilm on ilus. Täna on puhkepäev. Peale hommikusööki naudime telkide ees laua taga istudes kohvi. Tuleb tuttav filmimees (Sabir Sabirov), kellele andsime Dushanbes hotellis intervjuu. Soovib veel juttu ajada. OK, läheme osa grupiga (Katrin, Ain, Allan ja mina) kohale. Mind kui "isa" pannakse ette toolile istuma ja kinnitatakse krae külge mikrofon. Teised istuvad tagapool kivi peal. Räägime nagu oskame, vene keeles. Sabir ise olevat elanud 20 aastat USAs, tema isa oli nimekas filmirežissöör Takhir Sabirov. Lubame vahetada vastastikku filmimaterjale.
     Katrin tahab teha ka intervjuusid, kutsub mind kaasa. Kõigepealt Sergeiga. Sergei Konstantinovitš Penzov on sündinud 1950.a., väga kogenud alpinist, osa võtnud venelaste Everesti-, samuti K2 ekspeditsioonist. Elab Arhangelski lähedal Severodvinskis, töötab informaatikaõpetajana. Siin laagris hinnatumaid giide, kellega on alati kindel tunne liikuda. Väga huvitav, sümpaatne ja tagasihoidlik inimene. Räägib oma elust, kuidas ta alpinismi juurde sattus jne. Salvestame tema jutu minu mobiiliga. Seejärel vestleme noorema giidi Jaroslav Djachkoviga, kes ametilt on neurokirurg ja siin laagris ka arst. Esmalt ei taha meie jutt klappida, on tunda ebasõbralikku suhtumist Baltimaadesse. Kuulame rahulikult ära, igaühel on ju õigus oma arvamusele. Hiljem osutub ta täitsa sümpaatseks ja asjalikuks meheks, käis koos meie Katriniga koos Korženevskaja tipus. Laagris on ka meie jaoks eksootilistest maadest pärit inimesi, näiteks Suzanna ja Anto Indoneesiast. Nendega vestleme loomulikult inglise keeles. Suhtlemisaldis Anto räägib oma kodumaast, joonistab paberile lausa Indoneesia kaardi - viimane koosneb ju mitmest saarest. Endalegi tuleb meelde Sulavesi-nimeline saar. Võib kohata ka kuulsuseid - näiteks vene filminäitleja Grigori Antipenko - saan hiljem temalt autogrammi oma märkmikusse. Räägitakse ka kellestki "miljonärist".
    Kell on 13 ja käes on lõunasöögi aeg. Peale seda nokitsen natuke telkide juures, pesen ka pesu. Sooja vett saab söökla eest suurest vaadist, mida köetakse kõikvõimaliku prügiga ja mis seetõttu levitab imalat lõhna. Seejärel jalutame Katrini, Krista, Meelise ja Ainiga ümber selgeveelise järvekese - selle kaldad osutuvad kohati soisteks. Tõuseme Valteri liustiku kõrval olevale moreenvallile ja piilume silmanurgast siin vallide vahel asuvat Vene erivägede laagrit. Militaarvärvides suured telgid, lehvib ka vene lipp. Mingid aparaadid peidetakse meid nähes kohe ära. Enamus nende meeskonnast on aga praegu just Azadi tipus ronimas. Teeme ringi ümber järve ja tuleme laagrisse tagasi.
    Jaotame asju, sh. toitu ja pakime homseks seljakotte. Meisterdan prillide külge käiva riidest ninakaitse. See siiski ei õigusta ennast - laperdab tuulega. Peaks olema ikka jäik. Õhtusöögi ajal saame uue ilmainfo, mis pole enam nii hea - 23-24.juuliks ennustatakse sadu ja tugevat tuult. Näis... Küsin sööklast homseks kaasa barankasid ja küpsiseid - antakse terve kotitäis head kraami. Kleebin söökla stendile teiste kleepsude-piltide vahele ka Firni embleemi. Halb asi juhtub ka - mul murdub üks alumine purihammas ja teine hammas valutab kergelt. Võtan enne magamaminekut sisse ibustari ja amoxicillini tableti.

10. Reede, 21.07 - Jälle üles 5100 m peale
    Äratus on jälle kell 7. Pea enam ei valuta, kuid magamajäämisel esineb jälle see "hingamise unustamine". Ilm on ilus, käime hommikusöögil. Toidud lähevad kogu aeg paremaks - seekord on 2 muna ja mannapuder moosiga. Ainult kohvist tunneme puudust - teeme hiljem telkide juures seda ise. Kotid on pakitud ja kaalume üle - enamustel on 15-18 kg, minul aga 24 kg. Põhjendan seda sellega, et mägimatkajad kergematega ei liigugi smile. Stardime jälle kell 9.10. Tuttav tee üle Moskvina liustiku, siis tõuseme laiale sadulale. Katrin kurdab et ei maganud hästi ja enesetunne on halb. Ühe puhkepeatuse ajal võtame tal koti kergemaks. Jääme teistest maha,  liigume aeglasemalt, kuid kuhugi kiiret ei ole. Jälle kaljud, kus köied, siis laskume alla jõe äärde ja ületame selle. Siin tõuseme oru paremkallast (orogr.) pidi. Sergei oma klientidega liigub tagapool. Kohas, kus on see kiviohtlik nõlv ja all väike liustikujärveke, näeme äkki 5 meest ettevaatlikult laskumas - nad on seongus ja keskmine ilmsete mägihaiguse tunnustega. Ohtlik nõlv - võib nii kukkuda kui ka kiviga pihta saada. Meie Katriniga liigume siit paremale liustikule, mis on kaetud musta moreeniga. Kohati vilguvad kividel püriidikristallid. Paistab, et Katrini enesetunne paraneb. Üles telkide juurde jõuame kusagil kella 15 ja 16 vahel. Allan juba toimetab seal. Teeme kerge söögi - Treck'n Eat (mulle need eriti ei meeldi), kiselli, tee. Närime ka barankasid - need on neutraalsed ja istuvad hästi. Ilm on ilus. Saabub ka Sergei, räägib raadiotelefoniga. Hiljem kuuleme, et see mägihaigeks jäänud mees oli poolakas Peter ja 4 norrakat leidsid ta kivi peal apaatselt istumas ja aitasid ta allapoole, edasi tegutsesid aga juba laagri päästjad. Ain ja Katrin aga tõstavad oma telgi veidi teise kohta. Mina kirjutan oma telgis päevikut.

11. Laupäev, 22.07 - Katrin haigestub, saadame ta alla baaslaagrisse
    Tuleme üles kell 8, kui Päike hakkab meie telkidele paistma ja soojendama. Tegelikult ärkan juba kell 7 ja öösel käin ka korraks väljas - "abalakovi äratuskell" ajas üles. Kuigi 5100 meetrit, on soe, lausa pesuväel võib käia. Näen siis juba Aini ja Katrini telgis valgust ja aiman halba. Hommikul selgubki, et Katrin on haige - palavik, kõhus valus, oli oksendanud. Ainuvõimalik otsus antud olukorras on laskuda tagasi alla. Läheme Ainiga teda saatma, teised kolm (Meelis, Krista, Allan) aga tõusevad kahe telgiga üles 2. laagrisse 5600 m kõrgusele. Allani telk mõnede asjadega (minul - kõrgmäe saapad jms.) jääb siia. Sööme hommikust - kohv ja kiirkaerahelbed. Halb asi, et olime raadiotelefonid all baaslaagrisse unustanud, oleks saanud nüüd omavahel sidet pidada. Sergei on oma klientidega ka juba ülespoole liikunud. Siia 1.laagrisse on jäänud vähe inimesi, vaid üks türgi grupp. Püüame nende telefoniga edutult baaslaagriga sidet saada. Ega midagi, jätame nägemist ja kella 10 ajal hakkame kolmekesi allapoole liikuma. Liustik on ettearvamatu ja ühe nõlva peal libastun ja löön oma parema puusa ja küünarnuki valusasti ära. Küllalt kergesti leiame üles laskumistee suure lõhe taha, üheks "orientiiriks" on kellegi kaotsiläinud ja räbaldunud magamiskott. Ilm on ilus, liustik sulab jõudsalt. Selle paremas ääres on väikesed järvekesed pilgeni täis - pakun, et vett kinnihoidev tamm kaua nii vastu ei pea. Nii ongi, saame liustikukeele all oleva jõekese ületatud ja vaevalt mõnisada meetrit minna, kui näeme, et mööda jõesängi tuleb alla korralik selivool. Suured kivid veerevad porises vees kolinal alla. See oli nüüd küll napikas!
    Mõned mägironijad tulevad vastu - näis kuidas nad praegu sealt jõest üle saavad... Jälle tuttavad köiekohad. Seljakotid on ainult meil Ainiga, Katrinil on vaid käimiskepid. Mina kasutan "vana kooli mehena" enam kirkat. Mingis kohas jõuab meile järgi üks iraani mägironija, kurdab et tal kopsudega mingi häda. Nii liigume edasi neljakesi. Teeme ka puhkepeatusi. Me ei kiirusta, kuna lõunasöögile nagunii ei jõua. Moskvina liustik sulab jõudsalt, veed vulisevad. Baaslaagrisse jõuame kella 15 paiku. Katrin läheb kohe oma telki pikutama. Kutsun arsti teda vaatama, seekord selle vanema mehe. Käin sööklas, ostan ühe liitrise õlle ja saan kaasa ka hilise lõunasöögi - hea lihapiruka, leiba, tomateid, virsikuid. Sööme mõnuga. Ka laagriülem Alisher käib Katrinit vaatmas. Õhtusöögi ajaks on Katrinil parem ja ta võtab juba intervjuu indoneesia paarilt ja kõrvalistuvatelt inglastelt. Mõistatame, mis rahvusest on kaks meie vastas istuvat kena brünetti noormeest. Küsin - selgub et hispaanlased!
Oleme peaaegu iga päev mõõtnud näpuotsa käiva asjandusega oma vere hapnikusisaldust ja pulssi – kui esimestel päevadel oli mul saturatsioon 76 kandis (haiglates pannakse selle näitaja juures juba hapnikuvoolikud ninna ja võetakse kontakt lähisugulastega smile), siis nüüd oli see juba 90. Pulss aga oli langenud. Seega – aklimatiseerumine toimub kenasti! Plaanime Ainiga homme varakult liikuda tagasi üles ja jõuda teistele järele.

12. Pühapäev, 23.07 - Tagasi üles 5600 m peale
    Äratus on kell 6. Ei hakka ootama laagri hommikusööki, teeme ise kohvi ja kiirkaerahelbeid. Ilm on sombune. Pakime Ainiga kotid, jätame Katriniga nägemist ja hakkame kahekesi 7.35 ajal liikuma. Jälle tuttav tee üle liustiku, sadula, jõekese ja kaljude. Ilm läheb järjest enam sompu ja hakkab lund sadama. Sadu läheb kogu aeg tihedamaks. Esialgu on tuuridega rada näha, kuid kusagil köite kandis eksime. Vana lugu - laskusime liiga alla. Ega midagi,  tõuseme lumistel ja nüüd juba libedatel kaljudel umbes 50 meetrit ülespoole. Päris vastik ronimine, kuid see-eest leiame raja ja nüüd oleme hoolikamad. Laskume alla liustikukeele ja jõekese poole. Mõned inimesed tulevad vastu ja imestavad meie liikumissuuna üle - halva ilmaga tavaliselt laskutakse allapoole. Esimesse laagrisse (5100) jõuame umbes 4,5 tunniga; umbes 30 minutit kaotasime selle ekslemisega. Telke on siin nüüd hulga vähem. Allani telk on püsti ja korras, vaid ühes nurgas on veelomp. Teeme siin ka lõunapeatuse. Jätan nüüd siia telki oma kerged matkasaapad ja panen jalga LaSportiva Spantikud, milledele sobivad minu kiirkinnitusega kassid. Pakime kotid uuesti ja hakkame tõusma jäämurrust vasakul (käigusuunas) kuluaaris. Esmalt on see rusunõlva ja ojaga, ülevalpool aga umbes 30-kraadise firninõlvaga. Vasakut kätt jäävad püstloodis kaljuseinad, kus ripuvad suured jääpurikad. Paremat kätt on aga jäämurd võimsate serakkidega. Siin paneme juba kassid alla ja tõuseme sikk-sakis ülespoole. Ilm on sompus, kuid õnneks enam ei saja. Kaarega paremale jõuame vahepealsesse, 5300 m laagrisse, kus vaid üks telk - ukrainlastest abielupaar laagerdab siin. Meie liigume mööda lumenõlvu ülespoole 5600 m 2. laagrisse, kus on umbes 6 telki, sh. ka meie kolmik kahe telgiga. Jaguneme nüüd nii, et Meelis & Krista jäävad kahekesi oma Redfoxi-telki, meie ülejäänud (Ain, Allan, Kalle) aga mahutame end Hillebergi kahelisse tunneltelki. Kitsas ta on, kuid elab üle. Kuuleme, et Krista oli seal lumises kuluaaris 5200 m peal saanud kiviga vastu säärt, käimiskepp võttis osa löögist endale ja päästis halvimast. Kepp aga on nüüd kõver. Päeva kokkuvõte: tõusime Ainiga täna 1270 meetrit. Pole paha?

13. Esmaspäev, 24.07 - Tõus 6100 m kõrgusele 3.laagrisse
    Öö 5600 meetri peal on juba jahedam. Mitte endal ei olnud külm (kolmekesi kaheses telgis!), vaid gaasiballoonidel - hommikul ei saanud tükk aega priimuseid tööle. Kaasas olid meil Meelise Jetboil Sumo ja Aini MSR, mõlemad 1,8 liitriste pottidega. Nende eelis on, et saab lausa telgis süüa teha. Uue ballooni kasutamisel tuli vähemalt MSR-ga olla ettevaatlik - suurem leek võib üles lahvatada. Minul oli baaslaagrisse võetud suur Primus Etapower - seda ei kasutanud kordagi. Saame siiski hommikust söödud, pakime laagri kokku. Edaspidi hoiame öösel vähemalt ühte gaasiballooni alati soojas magamiskotis, sama teeme ka kõrgmäe saabaste sisemustega jms. Siia giidide telgi kõrvale aga jätame vaid suure kilekoti, kuhu paneme asju, mida üles vedada ei taha. Jätan siia oma käimiskepid, kuid kogen, et see oli viga - sügavas lumes on nad head abilised. Meie edasine „tööpõld“ on siia kenasti näha – pikk lume- ja jäänõlv, kus järsematel lõikudel on ka paar tugiköit. Ülevalpool piiravad neid lumenõlvu püstloodis tumedad kaljuseinad. Varasematel aastatel olevat sealt kaljude alt liigutud. Haaratsite („žumaaride“) abil tõuseme ükshaaval mööda tugiköisi üles laugema osa peale. Kuid seal on jällegi lume all ootamas salakavalad lõhed, nii et tuleb panna köiega end seongusse. Niiviisi jõuame pika kaldalõhe alla, kus tükk aega üritame üles saada. Lumi on pehme, kirka ei pea. Lõhe all aga näen lausa koobast – mis saab kui see kõik sisse langeb? Keegi hõikab järsku „Laviin!“. Kummardume, teeme ennast nii väikeseks kui veel saab. Õnneks on see väike pinnalaviin, mis üle turja lendab. Lõpuks õnnestub mul ennast siiski üles vinnata, köit mööda on teistel juba lihtsam. Ilm läheb uduseks, hakkab kergelt lund sadama. Oleme kõik külmunud ja surmväsinud, kui jõuame ühe kalju varjus olevasse tuuletaskusse. Paneme seal tuulevarjus soojemaid riideid selga ja midagi magusat põske. Siis aga märkame umbes viiekümne meetri kaugusel harjal telki - seal siis ongi 3. laager (6100 m). Tõuseme kitsale lumisele mäeharjale, kus on ruumi veel paarile telgile, kuid enne tuleb vaeva näha. Tasandame labidaga kaks platsi, paneme sinna oma telgid püsti ja poeme kohe magama, isegi süüa ei taha.

14. Teisipäev, 25.07 - Päev 6100 m kõrgusel
    Hommik 6100 m kõrgusel. Põõname niikaua, kui Päike hakkab meie telkidele peale paistma ja neid soojendama. Ilm on ilus ja siit avaneb väga uhke vaade Somoni tipule ja Firniplatoole – oleme ju viimasest kõrgemal! Piki harja teisel pool aga on näha edasist järsku tõusu Koženevskaja tipu poole, on ka tugiköied. Mustafa teisest telgist hakkabki liikuma sinna. Peale lõunat aga saabub siia vene sõjaväe eriüksuse suur grupp, ka nemad liiguvad seongus olles ülespoole järgmisesse laagrisse. Meie aga ei plaanigi edasi tõusta, selle asemel otsustame veeta veel ühe öö siin. Raadio abil saan rääkida Katriniga – tal olevat parem ja plaanib koos vene grupiga tõusta siiapoole, et üritada Korženevskaja tippu. Somoni jaoks tunneb ta hetkel end nõrgana. Tark otsus! Meie aga viidame telgis lebades aega, näiteks kuulame minu mobiilist Võssotskit ja Meelise omast Ööülikooli loenguid.

15. Kolmapäev, 26.07 - Meelise sünnipäev ja Allani kadumine
    See öö möödub minul piineldes. Nimelt ilmneb huvitav nähtus, mida kogesin mõnikord juba Leninil – uinumisel „unustan“ hingamise ära. Nagu hakkan magama jääma, ärkan lämbumistundega. Kui olen ärkvel, siis on kõik korras. Kuid täna, 26.juulil on Meelise sünnipäev ja lasen hommikul 7 ajal oma mobiilist käima vastavateemalise muusikapala „Täna on Sul sünnipäev“. Peale hommikusööki paneme laagri kokku ja hakkame tuldud teed pidi seongus olles alla laskuma. On teatud laviinioht, kuid loodame, et hommikul lumi veel külmunud ja see oht väiksem. Tasapisi läheb aga soojemaks ja hommikul selgatopitud riietega hakkab palav, tuleb vähemaks võtta. Tugiköitel laskumisel kasutame nüüd pidareid,  kes „kaheksat“, kes – seibi. Jõuame 5600 m laagrisse, sealt edasi 5100 m laagrisse, kus Allan võtab kaasa ka oma telgi. Katrini kassid panen giidide telki, nii nagu ta palus. Tegelikult kohtume Katrini ja vene grupiga varsti juba siinsamas all liustikul. Ajame veidi juttu, annan Katrinile veel ühe gaasiballooni, siis aga liigume vastassuundades, soovides vastastikku edu ja õnne. 
    Teised on juba eespool, meie Allaniga oleme lõppu jäänud. Paraku on meil veidi erinevad liikumiskiirused – mina liigun eespool ja kui vahemaa liiga suureks läheb, ootan. Tee on tuttav, oleme seda edasi-tagasi hõõrunud 3-4 korda. Pikale kaljunõlvale, kus rada sik-sakis kulgeb, jõuame umbes kell 17 paiku. Siin oleme veel koos ja räägime omavahel. Kiirustan Allanit, et jõuaksime ikka õhtusöögile. Laskun alla jõekese äärde, ületan selle ja tõusen tuttavale laugele sadulale, kus oleme ikka puhanud. Mul on janu, vett kaasas ei ole. Lootsin siit juua saada, kuid puhta veega ojakene on kuivanud. Ootan Allanit, kuid teda ei tule ega tule. Vaatan üle ääre alla, näen meest veel teisel pool jõe ääres, meievaheline kaugus on umbes 250 meetrit. Viipan, et tule nüüd ometi! Istun edasi. Vaatan uuesti alla – nüüd pole mitte kedagi! Jätan oma suure seljakoti siia raja äärde ja laskun alla –  mees on nagu õhku haihtunud!  Siia alla tulen ma tegelikult veel teist korda, vaatan põhjalikumalt üle ka jõe teise kalda. Püüan raadiosaatja abil baaslaagriga ühendust võtta – ehk läks Allan minust kuidagi märkamatult mööda ja on juba seal. Sügavas orus ei saa sidet, seepärast liigun lauge sadula teises ääres oleva künka peale, kus avaneb ilus vaade õhtusele Moskvina väljale. Kell on juba 18.30, kuid Päike paistab veel. Baaslaagris keegi minu kutsele ei vasta. Ega midagi, kinnitan raadio õlarihma külge nagu giididel ja laskun alla Moskvini liustikule. Ületan jäämurru veidi „kurve lõigates“ ja raadiost giidide juttu kuulates. Laagrisse jõuan kella 19.30 ajal. Sööklas on lõbus seltskond, tähistatakse Meelise sünnnipäeva ja baas on selle puhul šampuse välja teinud. Kuid Allanit EI OLE! Püüan ka süüa-juua, esialgu ei tee paanikat. Otsustame veel hilja õhtul kolme mehega minna otsima, nüüd teavitan kadumisest ka laagriülemat Alisheri. Võtame kaasa kerged seljakotid hädapärase avariivarustusega ja pealampide valgel liigume jälle üle tuttava liustiku. Minul on sees suur väsimus – magamata öö 6100 peal ja 1800 meetrit laskumist. Kuid me ei kiirusta ja öösel liikuda on isegi hubane. Kammime läbi jõeäärsed kaldad, kus ma viimati meest nägin. Ain juhib tähelepanu sellele, et kaldad on kuidagi tumedad – ega ometi seli ole alla tulnud? See hüpotees langeb siiski ära, ma oleks seda ju varem valges märganud, 15 minutiga seli jäljed ära ei kao. Meelis ja Ain kammivad läbi ka lauge sadulapealse, hõiguvad ja vilgutavad lampe. Tulemus - null! Laskume tagasi baaslaagrisse. Kui lugeja arvab, et nüüd läksime magama, siis ta eksib - Meelise sünnipäev tahtis ju edasi tähistamist. Istume oma telkide ees „puhkenurgas“, ajame juttu  ja mekime Meelise poolt lauale pandud „Vana Tallinnat“, pea kohal säramas Pamiiri tähistaevas.

16. Neljapäev, 27.07 - Süvenev mure Allani pärast
    Hommikusöögi gong kella 8.30 ajal ajab mind lausa surmaunest üles. Kohe tulevad meelde eileõhtused sündmused - Allani kadumine ja otsimine. Läheme hommikusöögile, kuigi erilist isu ei ole, kõhus keerab, ilmselt eilsest pingutusest. Nüüd võetakse ka juhtkonna poolt asja juba tõsisemalt. Joonistan paberile piirkonna skeemi, kus Allanit viimati nägin ja annan kaasa poolakate grupile, kes hakkavad sinnapoole tõusma – et hoidku silmad lahti. Peale hommikusööki laseme veidi aega „leiba luusse“, jätkame ka Meelise sünnipäeva tähistamist, nüüd ühineb ka Krista meiega. Kusagilt ilmuvad välja õhupallid, mida asume täis puhuma. Kuid ohh imet - ei jõua! Tšehh Jan aga saab sellega hakkama - nipp on selles, et esimene puhumine peab olema tugev. Siis aga lähevad Meelis ja Ain uuesti Allanit otsima, lubavad laskuda jõeorgu pidi ka allapoole Põlnõi väljale. Meie Kristaga jääme laagrisse. Krista käib jalutamas Moskvina ja Valteri liustike ühinemiskohani. Otsijad jõuavad lõunasöögiks surmväsinutena tagasi. Olid käinud plaanitud piirkonnas, näinud ühte jälge, kuid ei enamat. Õhtupoole läheb asi juba tõsisemaks, mind hakkab küsitlema üks giididest,  pean joonistama veel ühe skeemi. Esmalt ei taheta uskuda, et nii lihtsas kohas keegi eksib. Kui jetirünnak ja grupikaaslase mõrv kõrvale jätta, jäävad vee peale kaks varianti: 1. terviserike – siis aga ei tohiks ta rajast kaugel olla, 2. eksimine – siis võib olla kus iganes, sh. ka terviserikkega. Küsitakse ka, millised kindlustused meil on, kas sisaldavad kopterit. Lepime kokku, et homme lähen suurema otsingugrupiga kaasa, Ain ja Meelis aga kammivad läbi Moskvini liustiku teatud lõigud. Muremõtetega poen telki magama.

17. Reede, 28.07 - Juhtub ime
    Magasin väga sügavalt, aga hommikul kella 8 ajal ärkan millegi peale üles ja kuulen ... Allani häält. Arvan, et näen und. Aga ei, tuttav nägu vaatab rõõmsalt telgiuksest sisse. Peaks nüüd hüüdma „Oled Sa tont või inimene!“ ja viskama millegagi. Olevat eksinud, seal jõe ääres hakanud „otse“ üles punnima ja siis raja kaotanud. Kuna telk ja söök olid seljakotis, polnud tal probleemi. Väidetavalt laskus Valteri liustiku keeleni ja sealt liustiku vasakkaldale. Pärast arvutan – mees oli kadunud 38 tundi! OK, ma tean ka, kuidas rogaini seitsmendal tunnil orienteerumisvõime ära kaob, kuid metsast oleme ikka välja tulnud. Aga et päevavalgel ja puhanuna suunda ei leia...?? Tulevad ka teised inimesed Allanit katsuma - et kas on ikka päris või koopia smile.

18. Laupäev, 29.07 - Allan jätkab eraldi, Katrin aga jõuab Korženevskaja tippu

    Nii pääseme suurest otsingust ja saame oma plaanitud puhkepäevad baaslaagris veeta. Jalutame, peseme ennast ja riideid. Ma käin sel päeval jalutamas allpool, kus ühinevad Moskvina ja Valteri liustikud. Aga omaette arutame ikka seda Allani kadumise ja eksimise lugu. Meenutame eelmisel aastal Leninil laskumisel juhtunut ja otsustame üksmeelselt, et Allan peaks giidi võtma ja eraldi liikuma. Grupijuhina pean talle selle delikaatselt edastama. Oleme mingi hetk sööklas omaette, kus räägingi Allaniga mehejutud ära. Ta sai asjast tegelikult juba varem ise aru, on loomulikult löödud, kuid, nagu hiljem näeme, ei jätnud jonni ja käis koos ühe kaaslasega (kes ei olnud giid) ikka Somonil ära! Informeerin meie otsusest ka laagriülemat Alisheri ja palun pakkuda Allanile sobivat lahendust. Õhtusöögilauas aga kuuleme ka head uudist – Katrin on vene grupiga tõusnud Korženevskaja tippu! Õhtul õnnestub satelliidi kaudu internetti saada ja saadan kohe selle uudise Facebooki kaudu avalikkusele. Eks ta sealt siis jõudis ka GO Reisiajakirja värskesse numbrisse ka.

19. Pühapäev, 30.07 - Katrin saabub võidukalt baaslaagrisse
    Söögid muutuvad päev-päevalt paremaks, eile õhtul oli söögiks näiteks imehea praetud kõrvits lisanditega ja peakokk pälvis üksmeelse aplausi. Hommikusöögiks aga on 2 keedumuna ja puder moosiga, joogiks kas kohv või kakao. Kuuleme, et üleval Korženevskajal olevat tugev tuul. Meie aga naudime siin väljal ilusat ilma, tegeleme Aini juhendamisel joogaga ja lööme kaasa kohalikus „Teeme ära“ ürituses. Traktor T16 saadi juba ammu tööle, talle on nüüd kinnitatud suured kõlarid ning tadžiki rahvamuusika saatel koristame laagri ümbrust. Tasapisi hakkavad alla saabuma tipus käinud inimesed. Meie ootame loomulikult Katrinit, seame valmis foto- ja filmiaparaadid, ostame karastusjooke. Kella 16 paiku Katrin saabubki, koos vene grupi liikmetega. Kallistame-õnnitleme. Oli ta juba varemgi sale, kuid nüüd on lausa piitspeenike. Jõuab käia enne ühist õhtusööki veel saunas.

20. Esmaspäev, 31.07 - Pidulik lõuna-õhtusöök

    Ärkan kella 7 ajal. Ilus ilm. 
Hommikusöök on hea - 2 muna, mingi rasvane leem, mis osadele istus, osadele - mitte. Hommikusöögi ajal teavitatakse, et täna on lõuna- ja õhtusöök koos ning pidulik. Seniks tegeleme varustuse jaotamisega. Kuhugi on kadunud Allani priimus. Lohutan, et mateeria ei kao, kõik tuleb varem või hiljem välja. Joome oma puhkenurga laua taga kohvi ja krõbistame küpsiseid. Otsustame ka selle päeva veeta veel baaslaagris, kuid homme startida neljakesi oma põhieesmärgi, Somoni poole. Esialgu on sinnapoole liikujaid vähe, enamus on väsinud Korženevast.
    Kella 15.30 ajal kõlabki gong, laagriülem Alisher avab pidulikult söökla ukse ja palub väljas ootajaid sisse astuda. Nii palju rahvast pole selle aja jooksul me siin veel näinud. Sätime end sööke-jooke täis laudade taha istuma, kusjuures tehakse vahet täis- ja poolepaketi ostnute vahel. Alisher räägib vene keeles, Izlom tõlgib inglise keelde. Siis hakatakse kätte andma Korženevskaja tippu jõudnutele vastavaid tunnistusi, ka meie Katrinile. Kokku tuleb neid umbes 30 inimest, sh. ka need vene eriüksuse poisid. On aeg avada šampusepudelid! Suurtel taldrikutel tuuakse lauale põhiroog – plov juurviljadega. Magustoiduks on ootamas arbuusi- ja melonilõigud ning tort, jookidest - mahlad-fanta-sprite jms. Söögiisu on hea! Üksikud paarid leiavad jõudu ka tantsimiseks ja teevad seda ehtsa slaavi temperamendiga. Meil aga saab kõht kurguni täis, on aeg minna välja värsket õhku hingama. Katrin kutsub vene grupi, kellega ta koos tipus käis, eemale pilti tegema. Seal kujuneb mõnus jutunurk – selgub näiteks, et üks Krimmist pärit mees on eesti juurtega. Pärast kuulen, et tema oligi see "miljonär". Ilm on eriliselt päikesepaisteline ja karge, taevas on noorkuu. Täiskuu on 5-6.augustil ja sel ajal peaksime ka tipus olema.

21. Teisipäev, 01.08 - Neljakesi Somoni poole!

    Äratus kell 7.30. Ilus ilm. Peale hommikusööki kopeerin oma fotoka mälukaardilt kõik senitehtud pildid ja videoklipid mälupulgale, kasutan selleks Sabiri läpakat, kus aku on iga hetk tühjaks saamas. Mälupulga aga annan Katrinile. Pakime oma seljakotte, jagame varustust, ajame ka niisama juttu. Võtame kaasa 5 gaasiballooni (230 g). Minu seljakott saab koos saabastega ca 30 kg raske. Muide, Allani kadunud priimus tuligi välja, nagu ennustasin. Peale lõunat stardime neljakesi, päeva eesmärgiks on jõuda nn. ABC-laagrisse 4550 m kõrgusele, et homme võimalikult vara jõuaks läbida laviiniohtliku lõigu („sirp“) Borodkini ribi kõrval. Teeme enne lahkumist veel paar pilti ja jätame Katrini ning Allaniga nägemist. Astume siis neljakesi teele, möödume soise kaldaga järvekesest ja tõuseme Valteri liustiku paremmoreenidele. Liustik ise on siin väga sakiline, täis lõhesid ja serrakke. Vorobjovi tipu poolt voolab rususes sängis alla üks jõekene - hiljem kuuleme, et siit tuli samal õhtul seli alla. Sihtkohta jõuame umbes 2 tunniga. Avar kivine lagendik, kus laagerdab juba mitu gruppi. Paneme ka enda telgid püsti ja sööme õhtust. Telkides oleme nüüd nii: Ain+Kalle ning Krista+Meelis. Vett käin esmalt toomas ühest jõekesest, mis Vorobjovi tipu poolt alla voolab. Veel parem vesi on aga saada allikatest, mis asuvad laagrist kõrgemal, otse Vorobjovi nõlva all. Siit on hästi näha ka need nõlvad, kuhu homme on plaanis tõusta - "Sirp" ja Borodkini ribi. Kui Borodkini ribi kohal kõrguvad "rinnad" on 6200 m kõrgusel, siis on siit tõusu ... 1650 meetrit.

22. Kolmapäev, 02.08 - Tõus mööda Borodkini ribi
    Seekord on äratus varem – kell 4.30, et jõuaksime selle „sirbi“ läbida enne kui Päike Firniplatoo serval rippuvatele lume- ja jäämassidele paistma hakkab ja laviine vallandab. Õnneks on ilm täna udune, nii et järsku temperatuurimuutust ei tule. Minema saame kella 6 ajal. Esmalt ületame moreeniga kaetud, kuid hästi läbitava Valteri liustiku ja selle teises ääres paneme kassid alla. „Sirp“ kujutab endast hiiglaslikku jääastangut laiusega umbes 100 meetrit ja pikkusega umbes 500 meetrit. Tõus sinna on umbes 20 kraadine lume- ja jäänõlv, ei mingeid probleeme. On näha, et hiljaaegu on siia langenud võimas laviin, ulatudes ka üle ääre alla Valteri liustikule. Arusaadavalt liigume siin veidi kiiremini kui tavaliselt. Meelis on kaugel ees, me kolmekesi liigume koos. Alles Borodkini ribi alguses olevatele kaljudele jõudes teeme puhkepeatuse – laviinid siia enam ei ulatu. Kell on 8. Edasi on vahva ronimine kaljudel, kus ühes kohas tuleb pugeda läbi kahe kalju vahel oleva lõhe. Nimetan seda saledustestiks - me kõik läbime selle edukalt. Ülevalpool on pandud kaljudele tugiköied, mida päris hea meelega kasutame. Kaljud lõpevad kusagil 5100 m kõrgusel ja seal mustadel moreenidel saaks ka laagerdada. Siit edasi,  järsemal lume- ja jäänõlval liigub üks grupp ülespoole ja ka meie suundume sinna. Mõned köietäied „žumaaritamist“ ja kella 11.30 paiku jõuame kõrgusele 5300, kus tavaliselt tehaksegi esimene laager. Meie aga otsustame ikka edasi liikuda, sama teeb ka eespool olev grupp. Ain murrab ees, siis Meelis, siis mina ja Krista. Kristal on raske, võtan temalt umbes 5 kg kraami enda kanda. Ilm on ikka udune. Jõuame kaldalõhe alla, kus ülevalpool on jälle tugiköied. Viimastest kõrgemal oleval lumenõlval võib aimata lõhesid ja paneme end seongusse. Meelis teatab, et siin kukkuski 2013.a. üks ukrainlane lõhesse. Kusagil kella 15 paiku jõuame 5600 m peal olevasse laagrikohta, kus on ees juba mõned telgid. Kaevame ka enda telkidele siia platsid ja jääme laagrisse. Õhtuse raadioseansi ajal kuuleme et homme on lumesadu, aga siis 3 ilusat päeva. Saame rääkida ka Katriniga.

23. Neljapäev, 03.08 - Rinnad ja Firniplatoo
    Hommikul kella 7 paiku ongi jälle udune, lisaks sajab ka lund. Teiste telkide rahvas hakkab liikuma 8 ajal, meie tund aega hiljem. Nähtavus on halb, kuid ees on head jäljed. Suurtest serrakkidest, mida alpinistid „jänesekõrvadeks“ kutsuvad, läheb tänavu rada kaugelt vasakult (tõusul) mööda. Ka siin on järsemal lõigul paar köit, mida mööda ükshaaval üles liigume. Lõpuks jõuame lumisesse tippu, mida „rindadeks“ („груди“, 6200) kutsutakse. Kellegi roheline telk on siin. Meie ei jää siia pidama, vaid laskume mitusada meetrit alla Firniplatoole (5900). See lõik tuleb üllatavalt lihtsalt, olime valmis hullemaks. Ilmselt sellest, et uduga lihtsalt ei näinud seal nõlval järsemaid kohti smile .  Platoo teises ääres Dushanbe nõlva all on näha telklaagrit. Tee sinna tundub küll lõputu, kuid lõpuks jõuame ikka kohale ja paneme püsti ka oma telgid. Kell on 15.15. Kõrgust on siin minu mobiiliäpi järgi 5870 meetrit, max kõrgus sel päeval aga 6184 m. Omal ajal tõusti Firniplatoole Sulojevi laagrist mööda Burevestniku ribi ja siis oli teekond üle platoo hulga pikem. Me Ainiga teeme joogiks kiselli, sööme juustu-vorsti jms. Õhtuse raadioseansi ajal saame teada, et homme öösel on veel lumesadu, siis läheb ilusaks ja 7.aug. hakkab peale lõunat jälle sadama.

24. Reede, 04.08 - Tõuseme lumetuisus Dushanbe nõlval 6600 m kõrgusele
    Äratus kell 7. Ka see hommik on Firniplatool udune. Teised telkkonnad on juba lahkunud, meie saame minema kell 9.15. Tõuseme mööda lumenõlva teiste jälgedes ülespoole. Olen tükk aega eesliikuja, leian üles ka mõned praod, kus vajun jalgupidi sisse, seljakott peab kinni. Õnneks oleme neljakesi seongus. Ilm halveneb, hakkab lausa tuiskama, mis matab jäljed ja raskendab orienteerumist. Nähtavust pole, hakkab külm - panen oma 31 aastat vana sulejope selga. Meie taga tulev vene mees räägib pidevalt raadioga, paistab et on veidi närvis. Siin kuluvad marjaks ära Meelise varasemad kogemused - on ta siin ju liikunud ja mäletab teed. Tema ja Ain liiguvad nüüd ees. Võtame suuna tumedale kaljuharjale – nende all, umbes kõrgusel 6600 m leiame head kohad laagri jaoks. Kell on 17. Telgiasemed tuleb loomulikult ikka kaevata. Meist sada meetrit allpool on ka üks laager. Õhtuks ilm paraneb ja telgiuksest avaneb imeilus vaade mägedele ja päikeseloojangule. Keedame teed ja puhkame. Kella seitsmesel raadioseansil kuuleme, et homme-ülehomme on ilus ilm.

25. Laupäev, 05.08 - tõus Dushanbele viimasesse laagrisse 6900 m kõrgusel

    Hommik on tõsti imeilus, taevas ei ole mitte ühtegi pilve! Tõuseme kaljuharjale, edasi on jälle lumised nõlvad. Jälle liigub ees Ain - ta valmistub nii ilmselt talvisteks suusamaratonideks. See päev eriti pikaks ei kujune, juba peale lõunat oleme Dushanbe tipus ja selle taga, kõrgusel umbes 6900 meetrit ongi viimane laager. Seal on ees juba palju telke, kuid ka meie kaks mahuvad veel sinna. Somoni „labidas“ – ühtlase kaldega kaljusein - paistab siia päris hästi. Niipalju, et öösel pean telgist väljas käima - on külm, kuid ei midagi kohutavat. Kristal kaasasolnud salvestav termomeeter olevat aga 6.aug. hommikul kella 5 ajal fikseerinud temperatuuri -28,5 C. Oleks ma siis seda teadnud! smile

26. Pühapäev, 06.08 - TIPUPÄEV!
    23. päev mägedes. Täna ongi siis see päev, kui tuleb minna - eesmärgi poole, mille pärast me oleme siia üldse tulnud ja peaaegu 3 nädalat oma keha ja vaimu harjutanud taluma hõredat õhku ja füüsilist pingutust! Kavatsesime väljuda 6.30, kuid saame minema kella 8 ajal. Ilm on väga ilus – päikesepaisteline ja vaikne. Seekord on seljas väikesed kerged kotid, kus veidi juua-süüa, riideid ja tehnikat. Mööda lumist mäeharja liikudes jõuame Somoni „labida“ alla, seal traavers vasakule ja siis algab äkiline tõus lumenõlval. Õnneks on lund parajalt ja jäljed ees, tuleb vaid kindlalt astuda. Kassid on loomulikult all, käes on aga kepid või siis kepp ja kirka. Seongus ei ole – nagunii ei suudaks kaaslast samaaegsel liikumisel pidurdada. Ain ja Meelis liiguvad ees, siis mina ja Krista. Enne harja on üks tugiköis, kuid erilist vajadust selle järele ei ole. Hari ise on ka täitsa ronitav, tuleb olla vaid väga ettevaatlik, ühe koha peal tuleb ületada järsk lumevall. Üle karniisi lõuna poole piiludes aiman nägevat ka Fedtšenko liustikku. Edasi läheb lumine hari laugemaks ja on juba näha kaljust tippu inimestega. Jõuame Somoni tippu (7495 m) kella 14 ajal: Ain, Meelis, Kalle, Krista. Seal on ees juba palju rahvast – väsimatu ja rõõmsameelne tšehh Jan, Tomski grupp, vene eriväelased. Enesetunne on üllatavalt hea. Peab vaid jälgima, et eufoorias üle ääre lõuna poole ei kuku – seal on püstloodis sein. Filmin Krista viimaseid tõusumeetreid – on ta ju teine Eesti naine, kes siia tippu jõudnud. Esimene on loomulikult legendaarne Helme Suuk. Siis teeme ühispilte, Jan klõpsib meie kaameratega. Pildistan ka panoraami ja võtan kaasa paar kivikest. Tipus oleme umbes pool tundi, siis hakkame tuldud teed pidi laskuma. Jälle liiguvad Ain ja Meelis ees, meie Kristaga oleme tagapool. Mina kohmerdan veel all sadulal. Lõpupoole hakkab väsimus ikka tunda andma, kuid kiiret pole, on veel mitu tundi valget aega. Somoni "labida" alt sadulalt on vaja tõusta uuesti Dushanbe tippu ja see on mitusada meetrit kõrgemal. Päike on madalal ja varjus on juba tunda külma hingust. Telkide juurde jõuan umbes kella 17 ajal. Seal tuleb vastu Sergei ja loomulikult on tal ainult üks küsimus. Jaa, käisime kõik tipus! Õnnitleb ja kallistab. Poen telki, kus Ain on juba ees. Õhtuks keedame teed, süüa eriti ei tahagi. Hiljem vaatan, et minu GPS on max kõrguseks sel päeval fikseerinud 7491 meetrit.

27. Esmaspäev, 07.08 - Laskumine Firniplatoole ja tõus "rindadele".
    Hommikul on taevas juba veidi pilves. Väljas on kuulda Allani häält, ta on ühe venelannaga (Tatjana, kes elab Saksamaal) koos siia tõusnud ja üritavad täna tippu. Meie aga hakkame umbes 9.30 ajal laskuma. Jalad on päris väsinud, isegi rada mööda laskumine on pingutav. Jäljed rajal on sügavad ja ebaühtlased. Mõnevõrra kergem (ja viisakam tõusjate suhtes) on laskuda hoopis raja kõrval. Meelise poolt 6600 m laagrikohta jäetud toiduaineid sisaldava paki on linnud laiali lõhkunud. Laskume edasi. Firniplatool vanas laagripaigas (5900) teeme pikema lõunapeatuse. Mingil hetkel läheb siin väga palavaks, kuigi on pilvine ja udune. Hakkame tõusma „rindade“ peale ja seekord tundub see nõlv kohati ikka väga äkiline. Ilm on vahepeal külmaks läinud, puhub tugev jahe tuul. Käed külmetavad, panen kätte oma kõige soojemad sulekindad. Väsimus murrab. Üks grupp liigub meist eespool. Enne tippu kusagil kõrgusel 6000 meetrit on laugem ala, kus kinnipressitud lumel on väga head telgiplatsid. Jäämegi siia laagrisse. Meile tuleb ka naabreid - türklased oma telgiga.

28. Teisipäev, 08.08 - Kodu kutsub

    Hommikul on jälle ilusam ilm, Päike paistab. Hakkame laskuma Borodkini ribi mööda alla, lootes veel täna jõuda all paistvasse baaslaagrisse. Lumenõlval on tugev rada ja järsemates kohtades on tugiköied, mida mööda pidaritega ükshaaval alla libistame. Paraku on pandud mitu köit üksteise otsa, vahepunkte aga pole. Kuna korraga saab seal olla vaid üks laskuja, on ootamist päris palju. Ülevalt ei näe ega kuule, kus kohal laskuja on ja kas köis vaba on. Kui köit tõstes see enam pikemat aega pingul ei ole, siis alustab ülemine liikumist. Õnneks on rahvast vähe – meiega koos liigub vaid üks vene giid, kes põlvevalu tõttu liigub väga ettevaatlikult ja aeglaselt. Ka endal on tugev väsimus sees, laskun lõpus ja teen pilte - vaevalt et veel siia lähiajal satun. Kohati on nii palju inimesi üles-alla voorinud, et lumenõlval lausa sügav renn sees. Viimane lõik on kaljudel laskumine, kus samuti giidide poolt paar tugiköit pandud. Põhiküsimus on selles, kas riskime praegu läbida all „sirbi“ laviiniohtlikku lõiku. Seda on umbes 500 meetrit, ohtlikuma osa laius ehk 200 meetrit. Kiikame platoo serval rippuvaid lume- ja jäämasse, täna pole midagi tulnud.  Teiselt poolt – siit on kutsuvalt näha baaslaager, kus ootamas söök, saun, õlu... jms. Ka kopteripõrinat on kuulda. Pikka arutelu me ei pea – otsus on MINNA ja ELUGA! Olen seltskonnas viimane ja näen, kui kiiresti suudavad grupikaaslased tegelikult liikuda smile ! Jõuame kõik õnnelikult alla Valteri liustikule, ületame selle ja olemegi jälle ABC-laagrikohas. Palju siin aega ei viida, vahetame ainult riideid ja paneme jalga kergemad matkasaapad. Ain ja Krista on juba ees läinud. Olen väga väsinud, aga ma ei pea lõpus üksi liikuma – Meelis ühineb minuga. Ilm on läinud jälle pilve, aga see ongi taolise matka puhul hea. Teega ristuva jõekese juures on tõesti näha hiljutise selivoolu jälgi - kivid on poriga kaetud. Jõuame baaslaagrisse, kus paistab olla vähe rahvast. Katrin on juba varem ära sõitnud ja nagu hiljem kuuleme, on ta sel ajal juba Eestis. Kuid laagriülem Alisher on ikka kohal – ta tuleb vastu meid õnnitlema. Kutsutakse kohe sööma, kuigi õhtusöögini on veel aega (hiljem on õhtusöök ikka ka). Küsitakse, et kas me tahame varem ära sõita, kopter pidavat tulema ülehomme. Tahame küll, paneme end kirja.

29. Kolmapäev, 09.08 - Jälle pidulikum lõuna-õhtusöök
    See päev on jälle väga ilus, nagu peibutades meid siia jääma. Tõesti, mul oli ju soov käia ära ka ilusas Azadi tipus. Istume peale hommikusööki jälle oma telkide ees puhkenurgas ja imetleme Somoni tippu ja Firniplatood ümbritsevaid püstloodis seinu - ja hoopis teise pilguga kui varem. Täna „pommitab“ seal korralikult – järjest tuleb alla 3 laviini ja otse „sirbi“ peale – lumepilv kandub üle selle serva ka alla. Loodame ainult, et sel hetkel polnud seal kedagi. Kuuleme, et Allan oli samuti tippu jõudnud ja laskumas. Baaslaager aga valmistub juba õhtuseks pidulikuks sündmuseks, kus tunnustatakse tippu tõusnuid. Õhtul kella 19 paiku kutsutaksegi sööklasse, kus lauad on jälle kaetud parimate roogade ja jookidega. Seekord on rahvast vähem kui 31.juulil ja pidu tagasihoidlikum – osad on veel alla tulemas. Saame ka meie neli kätte tagasihoidlikud tunnistused, kus õnnitletakse 6.augustil Somoni tippu jõudmise puhul. Jälle šampuseavamised jms. Ostame baarist ka ühe pudeli „Šohana“ , kus peal Ismoili Somoni pilt ja sees vedelik, mis seal olema peab. Õhtu teises pooles, juba pimedas jõuavad kohale ka giidid eesotsas Sergeiga. On näha, et mehed on väga väsinud. Kõlab spontaanne aplaus. Uurime, kus siis meie Allan on. Naeratavad kuidagi kavalalt ja ütlevad, et Allaniga on kõik korras, veidi väsinud ainult. Ilmselt siis kusagil alumises laagris. Selle teadmisega läheme magama.

30. Neljapäev, 10.08 - Kopter ja sõit alla Dushanbesse
    Hommikul pean enne tavalist ärkamisaega käimlat külastama. Kui aga tagasi tulen, kohtan Alisheri, kes teatab, et "kopter tuleb poole tunni pärast, kas saame valmis?" Misasja!! Ma arvasin, et ikka päeval on see minek. Unesegaselt hakkan telgis asju kotti pakkima, need mul veel laiali. Ka lipp tuleb maha võtta, paraku ei saa seda teha sama pidulikult nagu heiskamisel - mu mobiili aku on laadimata jäänud ja hümni lasta ei saa. Tassime oma kraami alla järveäärsele kopteriplatsile ja käime sööklas veel kohvi joomas. Varsti ongi kuulda kopteri põrinat - see maandub järve äärde, mootoreid seisma ei panda. Loobime oma kotid pöörleva tiiviku all küüru hoides sisse, viipame veel Alisherile ja tõusemegi õhku. Täpselt nii nagu siia tulles – kiiruga, nagu missioonisõdurid ikka. Ja meie missioon on edukalt täidetud.
    Poole tunni pärast maandume tuttaval Džirgatoli lennuväljal. Kuigi hommik, on siin juba parajalt palav. Pamir Peaksi bussid on vastas, saame meiegi ühe peale. Järgneb umbes 7 tundi autosõitu alla Dushanbesse, kusjuures ka seekord teeme vahepeatuse Gharmis. Peale meie nelja on bussis veel teisi - näiteks Vlad (Vladislav Shibanov), kes laseb suure arbuusi lahti lõigata ja pakub kõigile. 
    Dushanbes tuttavas „Avesto“ hotellis saame uued toad 1.korrusel, mina olen koos Ainiga. Olen palavusest ja kottide tassimisest üleni higine, esimese asjana lähen kohe duši alla. Teised aga on sel ajal läinud juba otsima Turkish Airlines esindust, et ümber vahetada lennukipiletid mõnele varasemale lennule. Tahan ka seda teha, võtan takso ja asun kaaslasi jälitama. Laadin käigu pealt, akupangast oma mobiili. Helistan Ainile ja püüan aru saada, kus nad on – aadress olevat ... Istaravshan 13. Taksojuht seda ei tea, kuid uurib huviga minu kaarti (kust ma selle olen saanud?!) ja püüab sealt aru saada, kus see Istaravshan asub. Esialgu viib mind küll lennukikassade juurde kusagil Green Bazaari lähedal, kuid mul on vaja just Turkish Airlines esindust. Lõpuks jõuame ikka õigesse kohta. Ain, Meelis ja Krista on seal juba oma tagasisõidu piletid raske raha eest (üle 500 euri!) vahetanud 12. augusti varahommikuse Dushanbe-Istanbul-Tallinn lennu vastu. Mina küsin ka, kuid lepin ka Riiaga – selgub, et see on  poole odavam ja mis oluline - viimane pilet sellele lennule! Kallis ta on, kuid 5 päeva varem kodus olla on ka midagi väärt. Ega siingi elu tasuta oleks. Selle kõige peale läheme õhtustama hotelli lähedal olevasse uhkesse vabaõhurestorani "Rohat Teahouse". Hiljem jalutame veel mõnda aega linna peal – naudime sumedat õhtut Rudaki pargis ja Ismoili Somoni mälestussamba ümbruses. Paljud pered on tulnud siia lastega, kes muidugi kõige enam tunnevad rõõmu valgusmängust purskkaevude ümber ja sees. Tadžikistan väärtustab oma 9-10.sajandi Samaniitide riigi uhket kuldajastut.

31. Reede, 11.08 - Dushanbes
    On jäänud veel üks päev olla Dushanbes. Hommikusöögi järel sõidame taksoga Green Bazaari, et seal osta kohalikke hõrgutisi. Lõunamaine turg on oma lõhnade, värvide ja lärmiga põnev, aga ka väsitav. Kui ostud tehtud, otsime lähedalasuvas pargis üles vabaõhurestorani, kus puude varjus on mõnus istuda ja õlut mekkida. Seejärel sõidame taksoga veeparki. Minul jäi 2013. aastast hea mulje veepargist „Delfin“. Taksojuht seda ei tea, viib meid teise veeparki, mis olevat uuem ja odavam. See aga ei jäta head muljet – kassaluugid on nii madalal, et peab põlvele laskuma, põrandad on paljajalu liikumiseks väga libedad, palju lärmi. Paistab, et see veepark on lastele, keda ongi siin kõige enam. Eks selletõttu ka luugid madalal smile. Peesitame mõnda aega varju all ja käime ka madalas basseinis suplemas, siis aga sõidame tagasi hotelli. Seal selgub, et õhtupoole on ekspeditsiooni "Pamiir 2017" pidulik lõpetamine, kuhu tulevat ka Tadžikistani turismiminister. Üritus toimub väljas pargis, kus on suur metallist kuju istuva mehega, kelle õlal on jahikull. Minult püütakse kohaliku televisiooni jaoks intervjuud võtta, kuid seekord jutt kohe mitte ei jookse. Istume seal kuju juures ja kuulame sõnavõtte – nii organiseerijate kui ka mägironijate omi. Minister on täiesti kohal ja esineb ka. Sama puldi taga on ka endal au esineda. Täname ja kiidame Pamir Peaksi ja tema meeskonda. Siiralt – me ju nägime, et laagri personal andis ka kitsastes oludes endast parima. Tundub, et nüüd  tahetakse sellele saada taha suurem riigipoolne toetus. Lõpus teeme uhke ühispildi.
    Meie lend väljub varahommikul 5 ajal, seepärast tellime Pamir Peaks auto hotelli juurde öösel kella poole kolmeks.
Õhtul läheme jälle linna peale ja külastame oma lemmikrestorani "Rohat Teahouse", kus eilegi olime. Vägijoogiks on seekord konjak "Tri zvezdõ". Lepime kokku, et igaüks ütleb paar sõna ülejäänud 3 kaaslase kohta, mis ei meeldinud ja mis meeldis. Ausalt, keerutamata. Päris lõbus ja kasulik mäng! Ain ütleb ilusa toosti Tadžikistani auks ja õitsenguks. Mina aga luban, et selle grupiga lähen kasvõi "maailma lõppu". Kui teaks, kus see lõpp on smile. Ülevas meeleolus jõuame hotelli südaöösel, kusagil kella 1 ajal. Pärast on aga logidest tore vaadata, kus me seal päeva jooksul käisime - Suur Vend jälgib.

32. Laupäev, 12.08 - Kojusõit

    Nagu lihtne arvata, saame sel ööl väga vähe magada, mõned (näiteks mina) aga üldse mitte. Auto on õigel ajal ees ja küllalt kiiresti oleme ka lennujaamas. Seal pakuvad noored mehed pakikandmise teenust – viivad käruga meie suured kotid sinna kuhu vaja, härrad-daamid jalutavad käed taskus järel. See pole muidugi mitte tasuta, summa on enda teha. Seekord on väga pikk ootamine järjekorras, enesetunne on aga pehmelt öeldes halb. Kirume mõttes aeglaselt tegutsevaid ametnikke. Ainil on mobiiltelefon kadunud. Kui lõpuks saame lennukisse, ohkame kergendunult ja laseme silma kinni. Pakutavast söögist-joogist siiski ära ei ütle. Istanbuli lennujaamas viidame aega, istume ühes pisikeses baaris. Esmalt saavad minema Tallinna inimesed Ain, Meelis ja Krista, mina lähen hiljem Riia lennukile. Riia kohale jõudes näen suuri tumedaid pilvi ja lennuk teeb mitu tiiru lahe kohal. Pärast selgub, et üle Eesti ja Läti liikusid teatud joont pidi äikesepilved ja sadas korralikult. Riias on mul uus probleem – oli küll võetud bussipilet õhtusele LuxExpressile, kuid ... alles 17.augustiks. Kiikan nutitelefoniga kodukale – tänaseks pileteid ei ole. Igaks juhuks helistan üle – kinnitatakse sama. Sõidan nüüd taksoga Riia bussijaama, ehk seal näkkab. Küsin seal ka Ecolines kassast – pileteid ei ole! Aga kunagi ei tasu lootust kaotada – lähen otse bussipeatusse, kuhu tulebki varsti Ecolines suur buss. Enamus sõitjaid on teel Peterburgi. Piletikontroll soovitab oodata. Ootan ja õnnestubki saada pilet viimasele vabale kohale - täpselt nii nagu ka lennuki korral! Tukun mõnusas bussis ja jälgin mobiilist, kus parajasti oleme - augustikuu ööd on ju pimedad. Valga, Rõngu, Elva....need nimed lausa paitavad nüüd mu meeli. Kella 2 paiku öösel olen Tartus ja sealt saan juba taksoga koduukse ette. On aga juba pühapäev, 13.august.

Kokkuvõtted

Järgmistel päevadel püüan Allaniga ühendust saada – tema mobiil ei vasta. Vahepeal jõuab meieni kõlakas, et kogu sealne seltskond on viisarežiimi rikkumise tõttu (viibitud riigis üle 30 päeva!) kinni peetud ja keelatud lahkuda hotellist. Lõpuks saan ikka ühenduse – ta on Dushanbes hotellis ja tema kohta see viisa-asi ei kehti (loomulikult – meil oli viisa ju 45 päeva!), saab koju sõita 17.augustil varemplaanitud lennuga. Katrin aga oli Eestisse jõudnud juba 8.augustil, olles paar päeva enne seda ka Dushanbes haiglas - jalaga olid mõned probleemid. 

Kokkuvõttes – meie retk "Pamiir 2017" oli väga edukas – kõik 6 said oma 7-tuhandelise tipu kätte. Allan oli meie grupis arvatavasti kõige suurem eneseületaja. Katrin oli aga kindlasti teine – poolhaigena ja pooliku aklimatiga tõusta 7105 meetrise mäe otsa on kangelastegu! Aga Ismoili Somoni mägi ise? Eks ta oli ikka umbes 2 korda raskem kui Lenin. Mõlemal aastal startisime põhitõusule 1.augustil, Leninil jõudsime tippu 3.augustil, Somonil aga 6.augustil. Ühine on mõlemal retkel see, et enne põhitõusu oli pikk puhkus - vähemalt 4 päeva. Kui eelmisel aastal olen teinud tipupäeval vaid 5-6 pilti, siis nüüd on neid kordades rohkem. Leninil oli külmem, just hommikul pimedas tõusule minnes. Ma ei tea kuidas teistel, aga mulle tundub tagantjärele sellegipoolest kõik alati lihtsam ja kergem. Samas tuleb tunnistada, et meil vedas kohutavalt, nii ilmade kui ka lumeoludega. Lisaks oli meil ka väga tore grupp, vaatamata sellele, et kujunes välja liikumisskeem 1+4+1. Igaühel oli grupis täita oma roll, isegi kui mingi aeg tuli liikuda eraldi. Muidu oleks olnud ju igav, kui poleks olnud neid juhtumeid smile ? Vaatamata organiseerimisaegsetele arusaamatustele kiidan ka Pamir Peaksi – kohapeal toimis kõik 100% ,  inimesed andsid endast parima, et ka kitsastes tingimustes me ennast seal hästi tunneksime. Suhtleme nüüd ka hiljem paljudega sotsiaalmeedia vahendusel. 

Kalle Kiiranen, 
14.okt. 2017

nn

 * - Helme Suuki kiri 22.11.2017 -> uuendasin Wikipedias Ismoili Somoni ja Korženevskaja infot

Hea lugemine: https://reisikirjad.gotravel.ee/ajakiri/vanad-head-pamiirid/