PAMIIR 2017

Sissekanded seisuga 08.07.2017





Peaeesmärk - Ismoil Somoni (Kommunismi) tipp - 7495 m - klassikaline marsruut üle Borodkini ribi ja Dushanbe õla. Korženevskaja tipp ei ole eesmärk.
Graafik - failis on nö. raamistik (mis tuleks sisuga täita) ja paar näidet. Keskendume ainult Shomonile, enne muidugi ikka aklimatitõusud. Valikuid on - Vorobjovi tipp (5685), Pik Tshetõreh (6300), Korženeva nõlvad...  

Marsruut - pildid, skeemid, lingid  - tutvume, harjume nende vaadetega!

Raivo Plumeri soovituslik graafik
Meelise esialgne plaan 11.04.2017


1. Moskvina laagrit haldab Pamir Peaks - http://pamirpeaks.tj - iseenesest küllalt nadi kodukas, samuti paar aastat vana Facebook konto. Teised olevat edasimüüjad, ntx ClimberCA, Ak-Sai Travel. Oleme mõlemad (Allan, Kalle) suhelnud Pamir Peaksiga, nii kirjutanud kui ka helistanud. Nad saatsid ankeedi, mida vaja täita ja selle aasta hinnakirjad. Saatsin 14.04 kirja koos meie grupi nimekirjaga : Allan Sülla, Kalle Kiiranen, Katrin Merisalu, Ain Rästa, Meelis Luukas, Krista Kirspuu. Seega 3 kuud enne, nagu hinnakirjas vastav tingimus on.
Meie valisime täispaketi - lubati ka 10% hinnasoodustust st. 2250 USD/in = 2100 EUR/in. Hinnakirjast ja ka eespooltoodud ClimberCA kodukalt tasub vaadata, mis asjad on paketi sees, mis - mitte (ntx gaasiballoonid, internet...). Paketis olev ööbimine Dushanbe hotellis - 2 ööd - ülejäänu peab ise maksma, ehk ca 40-60 USD öö. 25.aprilli info põhjal viiakse meid autoga Dushanbest Deepshari (Devsiar), mis on Džirgatalist ca 3-4 tundi edasi, Muksuu jõe ääres. Kokku seega ca 10 tundi autosõitu. Kopter maanduvat just seal. Ööbimine olevat seal telkides, kuid olevat võimalik ka eramajas koos toitlustamisega - 30 USD päevas. Eks see oluline just neil, kes otsustavad varem minna.
NB! Viimane info 05.07.2017: kopterid stardivad ikka Džirgatalist, kuna valitsus ei luba Deepsharist (kus piirivalvepunkt). OK, siis me ei hakkagi Deepshari sõitma, esimene grupp üritab aklimatitõusu teha Džirgatali ümbruses ja kohtumegi seal.
Ankeedi juurde:
Saatsin 29.04 Pamir Peaksile 5 ankeeti, 04.05 veel Meelise oma.


2. Lennukipiletid : Turkish Airlines, 2 korda nädalas (K, R) Tallinnast ja Riiast läbi Istanbuli Dushanbesse, tagasi Dushanbest samuti 2 korda nädalas (N, L) läbi Istanbuli nii Riiga kui Tallinnasse.

Varasem grupp: väljalend Tallinnast R, 07.07 , Dushanbes L, 08.07 varahommikul kell 3:35 :
Hilisem grupp: väljalend Tallinnast või Riiast K, 12.07, Dushanbes N, 13.07 varahommikul kell 3:35 :
NB! Tasub uurida ka, millised esemed on lennukis keelatud. Ntx liitium-patarede kohta. Konkreetselt - Turkish Airlines lendudel pagasi nõuded.


3. Tadžiki viisa: https://www.evisa.tj - sellele viidatakse ka Eesti Välisministeeriumi kodukal. Me Allaniga võtsime alates 11.07, kuid vabalt saab ka veel varem - kehtivusaeg on pikk. Maksab 70 USD = 68 EUR - mina tegin enne SEB virtuaalkaardi 70 EUR peale, st. väikese varuga. Ankeedi lõpus sisestada selle kaardi rekvisiidid ja salvestada vastav maksetšekk. GBAO Permit (Mägi-Badašhani AO luba) – kindlasti ka, vastav valik seal ankeedi alguses! Asukohaks, kus Tadžikistanis hakkame viibima, panime Pamir Peaks camp Moskvina. Passi liik – Regular passport. Pass peab kehtima 6 kuud peale ärasõitu (17.08.2017). Pildiga avaleht tasub skännida failiks ja panna ankeeti manusena kaasa. Viisa mahalaadimine. Selle väljatrükk ja 2 passipilti kaasa!

4. Mägikindlustus :
        Pamirpeaksist kirjutati kindlustuse kohta:
According to the insurance companies recommend SK consent of Russia. As insurance companies from Europe and the United States have no complaints. It is necessary to consider the possibility of using the medical transport helicopter.The amount of coverage must exceed $ 30,000“. ja  "It is in your best interest to have good insurance. All these companies (K.K: Austria Alpiklubi, Soglasie) have a good reputation"
Üllar:"Austria Alpiklubi kindlustus peab olema Eestist väljumise ja sisenemise kuupäevadega".

Krista : "tasub kõigil Alpikindlustuse tingimustel pilk peale visata, aga praegu loen ma välja sealt selle, et kindlustuskate tagatakse vaid siis: 1.kogu reisi kestvus peab olema kõrgmäekindlustusega kaetud. Ja see on kirjas rasvaselt!!! Sealt võib välja lugeda, et reis (trip) tähendab tõusu algust, ehk meil siis Dushanbed, kuni tagasi aga selle peab kindlasti üle küsima! (kui see oleks nii siis saaks hakkama vist 400 euriga). Loen välja, et kindlustus üle 6000 kehtib ise organiseeritud matka puhul vaid juhul, kui 1) on olemas ametlik mäegiid või 2) kindlustusandja on andnud selgesõnalise heakskiidu, et hüvitab kulud. Viimane variant tähendab ilmselt siis seda, et peame paluma eraldi nõusoleku".

Vastus: kiri ja vorm . Otsus: vormistame kõik AAC liikmesuse ja Alpenverein Premium 6000+ kindlustuse. Krista saatis 21.04 taotluse 6000+ kindlustuse osas, 5 inimesele, Allan saatis eraldi taotluse, et saaks ümber vormistada. Tuli positiivne vastus, nüüd saab igaüks selle kindlustuse ära teha:  http://partner.europaeische.at/oeav_prs (saksakeelne!). Kes sõidavad välja 12.07 ja tagasi 17.08, võiksid võtta alates 11.juulist kuni 18.aug , 39 päeva (max 2 kuud). Tegin ühe spikri kindlustuse jaoks . Saan aru nii, et kindlustusfirma ise on ametlikult Europäische Reiseversicherung AG , kuid kindlustusjuhtumeid käsitleb KNOX Versicherungsmanagement. Loodame, et ei pea pöörduma.


5.  Rahaliselt - paistab et see retk läheb ca 2x kallimaks kui Lenin. Umbes  4000 EUR

Maksmise kohta kirjutati PP-st 17.04: "The discount for a group of more than 5 people is 10% of the total package (2500-250) * 5 =. You can pay in cash in Dushanbe."
Üllar : "10% soodustust on kahtlane värk. See oli ka eelmisel aastal, aga see ei toiminud. Seletati ära, sain aru, aga praegu seletust ei mäleta"................................................
2016 maksime ilma probleemita sularahas. Tšeki saime ka. Ettemaksu ei teinud. Vaatasin Pamir Peaksi helikopteri ajagraafikut. BC lõpetab töö 12/13 augustil. Iga eelneva aastaga võrreldes paar päeva varem".

Kui veel giid 10 päevaks, lisanduks ca 350 USD/in. See mõte oli siis kui me Allaniga kahekesi olime. Kuuekesi pole ilmselt vaja, seda enam, et Meelis ja Ain on seal juba proovimas käinud ja Korženevskaja tippugi jõudnud. Ja kõigil, va. minul (K.K.), on ka Acongagua kogemus. Mina olen suhelnud ka teistega, kes seal 7-tuhandelistel käinud -  Üllar Põld, Johan Kütt, Priit Rooden, Helme Suuk, Kalev Muru, Zoli Pal. Isegi poolik katse väärib tähelepanu, kogemuste mõttes. Ise olin Moskvina väljal viimati 31 aastat tagasi , Fani mägedes aga hiljuti - 2013. Kindlustustaotlusse sai pandud giidina Meelis ja ka tegelikult võiks ta olla meie grupis Somoni tõusujuht.


6. Grupp - grupi andmed - saatsin Pamir Peaksile 24.05 meie kõigi passikoopiad ja viisad, 22.06 aga veel mägikindlustused ja lennukipiletid.
Täiendavalt jagasin PP-le 25.06 ka läbi Dropboxi kõik vajalikud dokumendid : ankeedid, passikoopiad, lennukipiletid, viisad, kindlustused. Ka grupiliikmetel tasub see link salvestada oma mobiili. Või veel parem - kõik failid nutitelefoni mällu.

Registreerisin meie grupi ka Eesti Välisministeeriumis: https://rakendused.vm.ee/eelregistreerimine/
Eesti VM valvetelefonid: +372 53019999 ja +372 6377440. Teiste riikide (sh. EU maade) saatkonnad Dushanbes.

NB! Viimastel päevadel (vähemalt alates 4.juulist) üritan helistada Pamir Peaks kontakttelefonidele (5 tk) - ei saa, teatab 3 keeles et "valesti valitud number":
Samas, 25.06 sain esimesele numbrile kenasti helistada. Samuti tegin proovihelistamise 2013.a. tuttavasse Vakhsi hotelli (+992 372278188) - kenasti sai juttu ajada.

Pamir Peaksil olevat ka uus aadress: Str: Dustii Halqho 47, (Dushanbe Moll/ Ashan) 4th floor, off: 21;
Vene k. ул. Дружба Народов 47. Google kaardil: https://goo.gl/maps/iczHZq7MTBq
Samal tänaval majas nr 23 on ka "Tajikintourservice".

Viimasel hetkel saabus lepinguvorm, kus üheks osapooleks ja teenusepakkujaks on "TOURISM PROMOTION BOARD" (dir. Yorov D.D.) ja just selle aadress on Dustii Halqho 47. Kuidas see firma on seotud Pamir Peaksiga, on esialgu selgusetu, saatsin 07.07 hommikul kl. 11 kirja ikka info@pamirpeaks.tj . Kontaktisikuks on "Shahklo manager +992937018866".
Vastati: "„Pamir Peaks“ and „TOURISM PROMOTION BOARD“  is same agensy. We only changed the name."
Kontaktid:
International Mountineering Center “Pamir Peaks”
Str: Dustii Halqho 47, (Dushanbe Moll/ Ashan) 4th floor, off: 21;
Dushanbe Tadjikistan
Mob: (+992)937018866
Viber: (+992)937018866
WhatsApp (+992)937018866
Mail: info@pamirpeaks.tj
www.pamirpeaks.tj

Suhtlen Shahkloga juba Whatsapp kaudu - nii tekst, kui häälsõnumid. Very advanced! :-)

8.juuli: Meie esimene grupp (Katrin Merisalu, Krista Kirspuu, Meelis Luukas) on juba Džirgatalis, äsja just Meelis helistas. Kõik on kulgenud v. sujuvalt, nad ei jäänud Dušanbesse ööbima. Pamir Peaks muutis küll nime ja asukohta, mis tekitas meie peades esialgu veidi segadust, kuid kõik kokkulepped peavad. Džirgatalis on +30C ja paistab et talvel on palju lund olnud. Üritavad nüüd tasapisi aklimatiseeruda. Teine pool grupist (Allan Sülla, Ain Rästa, Kalle Kiiranen) sõidab välja siis 12.juulil.