Tirool (Itaalia/Austria) 2024



Suusahullude 13-liikmeline seltskond (Jaak, Liis, Andres,Kirti, Kerti, Kairi, Margit, Raido, Jaak K, Kalle, Härmo, Marko ja Marek) käis nädalasel (17-23.jaanuar 2024) suusapuhkusel Tirooli Alpides. Kohalesõit kulges nii: mikrobussi ja autoga Tartust Riia lennujaama, sealt lennukiga Münchenisse ja sealt kolme rendiautoga läbi Insbrucki Itaaliasse, St.Magdalena külla, kus meie ööbimiskoht oli mõnusas Montana mägihotellis umbes 1400 m kõrgusel. Asub see Gsiesi orus (Valle de Casies), kus toimub ka oma maraton. Lund oli palju ja rajad väga head. Raja kasutamise eest küsitakse ka veidi (15 eur) raha. Käisime suusatamas, mul tuli mõlemal päeval (18.jaanuaril ja 19.jaanuaril) umbes 21 km. Õhtuti mõnulesime saunas ja basseinis (oli ka jõusaal), külastasime kohalikke pitsabaare, vaatasime laskesuusatamise MK-etappi kõrvalorus asuvas Antholzi-Anterselva keskuses. Mõned valitud pildid sellest toredast käigust.




Minu jaoks oli tore ja uus kogemus vaadata kohapeal laupäevast (20.01) laskesuusa MK-etappi Antholzis-Anterselva keskuses. Sõitsime sinna esmalt oma rendiautoga, edasi aga spetsiaalsete bussidega, mingi osa ka jalgsi. Keskus asub ju suht kitsas orus, kus kahel pool kõrguvad korralikud kaljuseinad ja kõrgemal on lumised ahelikud umbes 2000...2400 m tippudega. Piletid tuli varem ära võtta, kes sai siis otse alla lasketiiru juurde, kes aga kõrgemale tribüünile. Paarissegateatesõidu ajal seisin M1 tsoonis sakslaste keskel ja tore oli vaadata publikut kui Saksa paar ka võitis. Saksa paari laskmiste ajal vaikus, tabamuse korral tuttav hüüe, muul ajal ka põrgulärm. Kuigi oma jooke sisse viia ei tohtinud (kotid vaadati üle), oli paljudel ikka pisike pudel põues. Ka Eesti (Susan Külm ja Rene Zahkna) ja Läti paarile oli hea päev - vastavalt 8. ja 6. koht. Teist, segateatesõitu, vaatasime juba raja kõrvalt. Mõned pildid ja videod õnnestus ka teha.




Ja kuna samal nädalavahetusel toimus Austria poolel Obertilliachis Dolomitenlaufi maraton, siis oli patt seda mitte kasutada. Meie seltskonnas võtsid 42 km klassikaetapist osa Marko, Andres, Härmo ja Kalle. Osavõtjaid oli WL maratonisarja kuuluva maratoni kohta vähe - pühapäevase klassikaetapi lõpetas 374 suusatajat. Rada oli mõnus ja ilm väga ilus - külma -12C ja päikesepaiste. Olid üldse suured temperatuurikontrastid - öösel võis olla -20, päeval päikese käes aga tõusta nullini. Reljeefilt suht kerge, on pikad lauged laskumised, mis kohati lõpevad kurvidega. Sellegipoolest "õnnestus" mul ühes lihtsas kurvis külg maha panna ja suusakepp murda. Tegin siis umbes 5 km "juurdeviivaid harjutusi", ühe kepiga. Sain päris pika ootamise järel korraldajatelt tuttuued Oneway kepid ja teise ringi sain juba hoogsamalt sõita. Vaatamata sellele äpardusele olin oma vanuseklassis 3, kuigi aega kulus 3:01. Ise lootsin nii 2:40-ga ära tulla, Haanja maratonide põhjal. Viimane on muide raskem, minu arust. Kuid vanuseklassi esimene (Friedrich Noeckler, Itaalia, sünd. 1953) on küll tõeline imemees - 26. koht, aeg 2:07. Meie parimal, Rait Pallol oli 41.koht ja aeg 2:11. Võitjaks oli ka itaallane - F.Ferrari (1:48) . Pildialbum ja üks video.