Kazbek 2019


Piirkond:
Georgia (Gruusia, Sakharhvelo), Mtskheta-Mtianeti regioon, Hohi ahelik - see jääb Peaahelikust tegelikult põhja poole.

Viisavabalt võib viibida Gruusias 1 aasta, vaid pass peab kogu selle aja kehtima (mõnes riigis nõutakse, et ka 6 kuud peale riigist lahkumist).
Airbaltic - Tallinn-Riia-Tbilisi edasi-tagasi tavapilet maksab ca 350-400 EUR.
Turkish Airlines - Tallinn-Istanbul-Tbilisi on aga hulga soodsam - alla 300 EUR, lisaks on lubatud pagasi kaal 30 kg. Piletid (270 EUR) võetud 2.juunil:
Tbilisi lennuvälja ja Tbilisi vaheline kaugus on ca 18 km. Üks päev ööbimisega Tbilisis nii sinna kui tagasisõidul. Üks võimalus: Mountain Scream
Kohalik transport, mööda Gruusia Sõjateed:  Tbilisi - Mtskheta - Gudauri - Jvari (Krestovõi) kuru (2381 m) - Kobi (Ukhati).
Tbilisi ja Stepatsminda vaheline kaugus on ca 150 km. Transpordi maksumus grupile (5 inimest) - ca 100-120 GEL.
1 GEL (lari) = 0,32 EUR
Kohalik ilmastik.

Enamus (vene) matkagruppe on liginenud sellele piirkonnale ja Kazbekile põhja (vene) poolt. Lõunapoolseid (gruusia) marsruute on tunduvalt vähem, va. ehk Kazbek (Mkinvartsveri). Viimasele on tõustud reeglina Kazbegi poolt,  mööda Gergeti liustikku meteojaama juurde, üleval platoo peal aga on tehtud kaar ja tippu tõustud põhja poolt. On 2 tippu: ida- ja läänetipp - esimene on kõrgem. Tõusunõlv on kuni 40-kraadine lume-jäänõlv.  Eestist on Kazbekil palju käidud, ntx Firni andmebaasis : [2007] , [2013] , [2017] ,  muud :  [2018] , [2017] , [2016] , [2013] , [Go 2011] , [Jaan Ainelo 1988] , ... Põnevam oleks käia laiemas piirkonnas kui ainult Kazbek - Truso org (mineraalveeallikad!), Keli platoo (vanad vulkaanid, mägijärved), Hohi ahelikul lisaks Kazbekile ka ilusad Maili ja Dzimarai tipud. Piirkonna maastiku on kujundanud kunagine vulkaaniline tegevus. Siit saavad alguse Tereki jõe veed. Truso orust lääne pool on Gruusiast 2008.a. eraldunud ning vene mõju all olev Lõuna-Osseetia, kuhu minna ei saa. Rääkisin Valdoga, kes on tee peale jäävas Gudauris palju käinud - hoiatas, et Truso orus olevat Lõuna-Osseetia piirivalve poolt matkagruppe kinni võetud. Uurisin asja - tõepoolest, on [1] [2] [3] jne. Kirjutasin Jozef Antalale (Caucasus Trekking) - ta vastas Truso oru kohta, et  "... it is safe. The incident you mentioned occured on the Keli plateau to the south of Truso gorge and it seems that those tourists indeed crossed into the territory of the South Ossetia." Nii et ainult Keli platoole minekul peaks ettevaatlik olema. Kuid sinna vist ei jõuagi. Samas, kuna seal on nii või teisiti piiritsoon (Hohi aheliku tipudki asuvad ju Gruusia-Vene piiril), peab eelnevalt taotlema juba Tbilisist piiriload - vastav info on ntx Caucasus Trekkingu marsruudi kirjelduses. Truso oru piirivalvepunkt on Zakagoris, Suatisi ühinemiskohas Truso oruga. (kirjavahetus). Tasub veel silmas pidada, et seal piirkonnas ja just Truso orus on elanud osseedid (alaanid) ning grusiinidega on neil kogu aeg olnud "kana kitkuda". Päris huvitav lugu kuulamiseks. Kaukaasia rahvaste kohta on kasulik lugeda ka C.Kingi raamatust "Vabaduse viirastus".

Ilmselt tuleks Hohi ahelikul teha laager, kust hea käia kerge kotiga tippudes. Maili-hoh tundub olla tehniliselt lihtne, Dzimarai-hoh on aga mitte - minimaalselt 3A, reeglina aga 4A. Vene poole pealt ikka käiakse seal. Dzimarai jääks arvatavasti siiski välja, tõuseks mööda Ida-Suatisi liustikku ntx "Maili-Suatisi" või "50 let SSSR" kurule ja liiguks sealt ida poole. Kurude raskusastmete (3A) osas karta ei tasu, need on tingitud põhjapoolsestest nõlvadest, kuhu me ei lasku mitmel põhjusel. Küll aga on sealt ilusa ilmaga näha kurikuulus Kolka liustik jms. Lõpus siis Kazbek, mille raskusaste on 2A-2B. Kilomeetreid palju ei tuleks (ca 70 km)... kuid kassidega ja seongus liikumist on. Vaated

Marsruut: Kobi (Ukhati, 1950) -Truso org - Zakagori (2178) - Suatisi org (2600) - Ida-Suatisi liustik - Hohi ahelik (4000, kas "Maili-Suatisi" või "50 let SSSR" kuru) - Maili tipp (4600) - Kazbeki platoo (4500) - Kazbeki tipp (5043) - Kazbeki platoo (4500) - Meteojaam - Gergeti liustik - Kazbegi (Stepantsminda, 1730).  

Täpsem ajaline graafik (18.juuli-3.aug), koos sõitudega (uuendatud!)

Google vaade Suatisi orule

Piirkonna kohta on head kaardid ja ka marsruudikirjeldused: